juli 20, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Zo kun je verantwoord stoken

Kachel

Kachel

In de winter branden veel mensen hun kachel of openhaard dagelijks. Hoewel de haard branden misschien een knus gevoel met zich meebrengt, zitten er ook nadelen aan vast. De meeste mensen zijn zich hier echter niet van bewust en hebben niet door dat veel van deze nadelen op te lossen zijn door wat simpele aanpassingen. Veel mensen vinden het bijvoorbeeld het makkelijkste om hun eigen haardhout te kappen of te kopen en buiten te bewaren. Maar heb je er ooit over nagedacht dat nat of vies kachelhout nadelen met zich mee kunnen brengen? 

Nat hout

Wanneer hout niet volledig droog is, brengt het minder warmte op, dit is te danken aan het water wat eerst moet verdampen. Daarna kan het hout pas gaan branden, hierdoor blijft de temperatuur meestal relatief laag, waardoor er onvolledige verbranding kan plaatsvinden. Onvolledige verbranding kan gezondheidsnadelen met zich meebrengen omdat er vaak giftige stoffen vrijkomen, zoals koolstofmonoxide. Voordat gekapt hout droog is, moet het ongeveer 2 jaar drogen, het liefst buiten in de wind, maar wel beschermd tegen de regen natuurlijk. Veel mensen hebben deze optie niet, maar gelukkig kun je, op onder andere haardhout-goldenflame.nl, volledig gedroogd hout kant en klaar kopen. 

Afval hout

Veel mensen vinden het gemakkelijk om hun oude hout op te branden in de kachel, het geeft warmte en je bent van dat oude hout af, dus waarom niet? Veel afvalhout is geïmpregneerd, dat betekent dat er een verduurzamingsmiddel aan het hout is toegevoegd zodat het regen en vuil kan mijden. Het nadeel van geïmpregneerd of geverfd hout stoken is dat er tijdens verbranding zware metalen vrij kunnen komen die kankerverwekkend kunnen zijn. Ook is het niet slim om papier of karton te verbranden, omdat er te veel rook bij vrijkomt. Om zeker te zijn dat het hout wat je gebruikt schoon is, en om ook nog eens bij te dragen aan het milieu door verantwoord hout te kopen, is het slim om het bij een professionele leverancier te kopen. Golden Flame bijvoorbeeld, verkoopt alleen hout met een FSC keurmerk. Dit betekent dat de natuur en de lokale bevolking beschermd wordt.

Houtkachel
Houtkachel in de woonkamer.

Schoorsteen

Bij verantwoord stoken denk je misschien niet gelijk aan de schoorsteen, maar het is wel een erg belangrijk onderdeel. Als je schoorsteen vuil is, kan het zijn dat er veel meer van de rook en ongezonde luchtdeeltjes in je huis blijft hangen. Ook vergroot het de kans op een schoorsteenbrand. Dus denk er voortaan goed over na voordat je je oude hout de kachel in gooit en zorg dat je bewust stookt.