april 8, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Hoe zorg je voor een duurzaam interieur?

Een duurzaam huis hebben is lastig. Veel producten worden misschien wel gemaakt van eerlijke materialen, maar zijn bijvoorbeeld niet van goede kwaliteit. Het kan ook zijn dat sommige interieur items te duur zijn en je geen geld hebt om ze aan te schaffen. Hoe zorg je voor een kwalitatief goed en goedkoop duurzaam interieur? We helpen je met een paar tips.

Leuke duurzame producten op dit moment: materiaal

Bij een duurzaam interieur is het ten eerste belangrijk om goed te kijken naar het materiaal van het product. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld schadelijke stoffen in zitten. Een voorbeeld van duurzaam materiaal is biologisch katoen. Dit katoen is anders dan ander katoen vanwege de giftige stoffen. In biologisch katoen zitten geen pesticiden. Deze pesticiden hebben natuurlijk een negatieve invloed op het milieu. Naast dit materiaal zijn er ook verschillende meubelen die duurzaam zijn. Je hebt bijvoorbeeld verschillende collecties bij de Ikea die volledig bestaan uit duurzame materialen. Een materiaal wat goed scoort op duurzaamheid is bamboe. Leuke producten voor in huis zijn onder andere bamboe powerbanks en speakers. Hier vindt je een overzicht van duurzame bamboe producten. Andere duurzame producten zijn spaarlampen of vintage. Bij een kringloop of andere tweedehandswinkel kun je ook veel leuke meubels krijgen. En deze meubels krijgen op deze manier een tweede leven!

woonkamer interieur

Duurzame producten: verwachte levensduur

Sommige producten zijn ook recyclebaar en worden hergebruikt. Dit is natuurlijk ook erg duurzaam. Een belangrijke vraag die je jezelf kunt stellen, is dus: wat is de verwachte levensduur van het product op dit moment? Je kunt deze informatie vaak vinden in de winkel of op de website. Daarnaast is het een goede vraag om te stellen aan de verkoper. Veel merkproducten hebben een hogere kwaliteit dan producten zonder merk. Het is daarom toch slim om voor kwaliteit te kiezen en niet voor geld.

Schoonmaakmiddelen: poetsen

In schoonmaakmiddelen zitten vaak ook schadelijke stoffen. Het is dus ook slim om goed te kijken naar de schoonmaakmiddelen dat je kunt gebruiken om je meubels goed te poetsen. Er zijn verschillende ecologische of natuurlijke schoonmaakmiddelen te vinden waarmee jij jouw interieur op een fijne manier kunt schoonmaken. Schoonmaakmiddelen van Ecover zijn bijvoorbeeld duurzaam of die van Method. Behalve op zoek gaan naar duurzaam schoonmaakmiddel, kun je ook zelf schoonmaakmiddel maken. Bekijk goed hoe je dit moet doen en jij hebt voor een lange periode goed en duurzaam schoonmaakmiddel.