juni 19, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Waar op letten bij aankoop van een huis?

Waar op te letten bij aankoop van een huis

Waar op te letten bij aankoop van een huis

Je droomhuis gevonden en een bezichtiging ingepland? Dan is een goede voorbereiding ontzettend belangrijk. Je leest in dit blog alle aandachtspunten waar je bij aankoop van een huis rekening mee moet houden. Met onderstaande tips weet je zeker dat je een goede aankoop doet.

Maak een eisenlijstje

Voordat je op zoek gaat naar een huis of gaat bezichtigen, is het belangrijk om een lijst met alle eisen te maken. In welke plaats(en) zoek je een woning? Hoeveel kamers moet de woning hebben? En hoe moet de omgeving eruit ziet? Maak een eisenlijstje zodat je precies weet waar je naar moet zoeken. Natuurlijk hoeft de nieuwe woning niet persé aan alle eisen te voldoen. Soms is het nodig om concessies te doen. Houd er wel rekening mee dat je de eisen om een reden hebt. Blijf ook als je verliefd wordt op een woning kritisch en hou je eisenlijstje in je achterhoofd.

Kies verstandig voor een bouwkundige keuring

De kans is groot dat je na een bezichtiging geen flauw idee hebt wat de technische en onderhoudsstaat van de woning is. Laat staan dat je toevallig tegen verborgen gebreken aangelopen bent of een vermoeden van een gebrek hebt. Om inzicht te krijgen in de bouwkundige staat van de woning is het verstandig om een expert in te schakelen. Een expert op het gebied van bouwkundige keuringen ziet geen dingen over het hoofd en weet precies waarop gelet moet worden.

huis aankoop
Waar op te letten bij aankoop huis

Zo’n bouwkundige keuring brengt natuurlijk extra kosten met zich mee, maar daarvoor terug krijg je meer zekerheid over de technische en bouwkundige staat van de woning. Zo weet je zeker dat je geen kat in een zak koopt. Een paar dagen na de keuring ontvang je een bouwkundig rapport met daarin alle bevindingen over de staat van de desbetreffende woning. Dit rapport bevat ook een kostenraming met eventuele verbeterkosten en onderhoudskosten voor korte en lange termijn. Eventueel kan je deze bevindingen meenemen in de onderhandelingen. Ook kan je de bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde toevoegen aan het voorlopige koopcontract. Meer weten of direct een keuring aanvragen? Ga naar de website van Huiskeur.

Onderhandelen over de koopsom

Hoe enthousiast je ook bent over een woning: probeer altijd te onderhandelen over de koopsom. In veel gevallen is het huis niet de vraagprijs waard, daarom is het van belang om eerst de woningwaarde te bepalen en vervolgens richting deze waarde te onderhandelen. Daarnaast kan je ook onderhandelen over andere zaken zoals de gordijnen, meubels of de oplevertermijn.

Vraag hulp aan een hypotheekadviseur

Bij aankoop van een huis is het raadzaam op om tijd naar een hypotheekadviseur te gaan. Hulp van een deskundige op het gebied van een hypotheek afsluiten is altijd gewenst. Zelf in de oriënterende fase is het verstandig om alvast een afspraak in te plannen. Zo weet je precies wat de mogelijkheden zijn.