april 9, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Tips bij het bezichtigen van een woning

makelaar kiezen

Bij het bezichtigen van een woning komt er vaak veel op u af! Het enthousiasme van de makelaar en de verkopende partij, de ruimte in vergelijking met uw eigen woning, enzovoorts. Dit maakt dat het soms behoorlijk lastig kan zijn om kritisch naar een woning te blijven kijken, als u overweegt om hier een bod op uit te brengen. Zorg er om deze reden voor dat u zich goed voorbereid op de bezichtiging van een woning. Stel bijvoorbeeld vooraf al een vragenlijstje op van hetgeen u tijdens het gesprek wilt vragen. Ook kunt u hierbij informeren of het mogelijk is om de verkopende partij op een later moment nog eens te bellen. We herkennen immers allemaal het gevoel van vragen, die pas bij u te binnen schieten als u al vertrokken bent.

 

Vraag naar een bouwkundig rapport van de woning

Tijdens de bezichtiging zijn eventuele gebreken aan de woning niet altijd direct zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan vochtplekken achter een kast, schimmels op muren onder een laagje behang, enzovoorts. Het is om die reden verstandig om een bouwkundig rapport op te laten stellen door de verkopende partij. In zo’n bouwkundig rapport wordt precies beschreven waar de gebreken van de woning zich bevinden. Zo weet u op voorhand al, welke ruimtes u zal moeten verbouwen om verdere schade tegen te gaan. Bij de ene vorm van schade is zo’n verbouwing ingrijpender, dan bij een andere schadevorm. Tip: informeer ook eens bij uw makelaar, of deze u meer kan vertellen over de staat van de woning en eventuele gebreken. Een makelaar weet vaak beter waarop gelet moet worden bij een bezichtiging.

makelaar
Heeft u al geïnformeerd bij uw makelaar?

Kijk naar meubilair wat bij de woning gekocht kan worden

Soms blijven de onderhandelingen op een paar duizend euro hangen. In zo’n situatie kan het slim zijn om een deel van het meubilair bij de onderhandelingen te betrekken. Denk bijvoorbeeld aan gordijnen die op maat gemaakt zijn, lampen die perfect passen bij de ruimtes van de woning, een vloer die eerder al gelegd is, enzovoorts. Dergelijke elementen van de inboedel zullen vaak niet worden meegenomen naar een nieuwe woning. Ook voor een verkopende partij kan het zodoende interessant zijn om deze elementen bij de onderhandelingen te betrekken. Wilt u nog meer tips om met een goed gevoel aan een bezichtiging te beginnen? Klik op deze link om naar de website van een makelaar te gaan. Hier leest u meer over het kopen van een nieuwe woning.