juli 21, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Welk type staal voor welke klus?

gereedschap

gereedschap

Hoewel het overdreven kan klinken is het erg belangrijk te bepalen welke soort RVS je gaat gebruiken voor welke klus. Verschillende soorten RVS hebben namelijk verschillende eigenschappen. Zo heb je RCS A2, RVS A4 en RVS C1. Maar wanneer hoor je nu welke soort te gebruiken? Dit hangt van een aantal factoren af.

Zo is RVS C1 erg sterk, deze kettingen zijn dus bijna onbreekbaar. Er kan dus veel kracht gebruikt worden bij deze kwaliteit. Als je bijvoorbeeld met hout werkt betekent dit dat je vaak niet hoeft voor te boren. Dit materiaal is zo sterk dat je dus bijvoorbeeld bij RVS haken niet bang hoeft te zijn dat ze breken. Daarbij komt dat het materiaal magnetisch is dus kun je er makkelijk mee te werk gaan met behulp van magnetisch gereedschap.

staal
Kies het juiste staal voor elke klus

RVS A2 en RVS A4 daarentegen hebben weer hele andere eigenschappen, die in andere situaties voordelig kunnen zijn. Zo zijn deze soorten veel corrosiebestendig. Zo kun je ze veel beter gebruiken in omgevingen waar chemicaliën worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan maritieme omgevingen. Als je hier een C1 RVS ketting zou gebruiken zouden deze eraan gaan. Ook moet je oppassen met sommige houtsoorten. Sommige soorten hout hebben een erg hoog zuurgehalte, wat ook voor corrosie kan zorgen.

Ga je dus aan de slag in de badkamer of een andere omgeving waar gebruik wordt gemaakt van chemicaliën. Zorg er dan goed voor dat je kijkt welk soort roestvrijstaal je gaat gebruiken. Het is in een dergelijke situatie dus absoluut af te raden om RVS C1 te gebruiken. Ga je daarentegen bijvoorbeeld de schuur opknappen of een schutting bouwen. Dan is het dus juist wel raadzaam om deze soort te gebruiken. Als je met erg hard hout werkt zal dit je een hoop werk besparen!