mei 16, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Soorten dakisolatie

Dakwerk

Dakwerk

Dakisolatie kan verdeeld worden in drie grote groepen. Er is minerale, kunststof en ecologische isolatie. Welke soort dakisolatie het meest geschikt is voor jouw dak hangt af van een aantal zaken. Denk hierbij aan de beschikbare ruimte, de opbouw van het dak en bijvoorbeeld isolatiewaarde die je wilt behalen. Laat je daarom goed adviseren door een professionele dakdekker. Dakwerk is een dakdekker in Putten die veel ervaring heeft met de verschillende soorten dakisolatie.

Minerale dakisolatie

Minerale wol is een zachte dakisolatie die over het algemeen worden toegepast in de vorm van dekens. Op deze manier is deze dakisolatie gemakkelijk te verwerken. Er zijn twee type minerale dakisolatie: glaswol en rotswol. Beide hebben goede isolerende eigenschappen en zijn relatief goedkoop Het voornaamste verschil is dat rotswol, ook wel Rockwool genoemd, minder irriterend voor de huid is dan glaswol. Tegenwoordig wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van gespoten glaswol. Dit is een minerale wol met een fijne structuur. Het kan makkelijk in bestaande holtes geblazen worden. Door een optimale vulling van het dak kunnen koudebruggen worden voorkomen. Het grote nadeel van minerale dakisolatie is dat er een grotere isolatiedikte nodig is om dezelfde isolatiewaarde te behalen dan bij kunststof dakisolatie.

Kunststof dakisolatie

Er zijn vele soorten kunststof dakisolatie, waarvan PUR en PIR het meest toegepast. Het grote voordeel is dat kunststof ongevoelig is voor vocht. Dit maakt kunststof dakbedekking erg geschikt voor isolatie van hellende en platte daken, in het bijzonder bij vochtige ruimtes. Verder heeft het een hogere isolatiewaarde dan minerale wol en is het makkelijk af te dichten als dampscherm. Kunststof dakisolatie is alleen minder geschikt als geluidsisolatie.

Dak
Dak

PVC

De voordelen van PVC dakbedekking is dat deze brandveilig kunnen worden toegepast. Net als alle andere kunststof dakbedekkingen heeft PVC een lange levensduur en is goed bestand tegen UV-straling. PVC is ten opzichte van andere soorten geschikt voor zichtaken en in diverse kleuren leverbaar.

Ecologische dakisolatie

Ecologische dakisolatie wordt steeds meer toegepast met name doordat het een milieuvriendelijke alternatief is dan bijvoorbeeld minerale en kunststof dakbedekking. Het nadeel is dat het een relatief dure dakisolatie is en gevoeliger is voor ongedierte.

Twijfel je over de meeste geschikte dakisolatie voor jouw dak? Neem contact op met dakwerk! Dakwerk kan jou helemaal adviseren wat voor soort dakisolatie het meest geschikt is voor jouw dak en situatie. Zo zorg je ervoor dat jouw dak zo lang mogelijk mee gaat en zo min mogelijk onderhoud nodig heeft.