juni 6, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Wat moet je als huurder zelf regelen en wat niet?

Diverse huizen

Er bestaan brandverzekeringen huurder voor de huurder. In de eerste plaats beschermen ze tegen hoge schade kosten. De voorwaarde dat deze schade aan je huurhuis door de verzekering betaalt gaat worden is dat de schade veroorzaakt is door ofwel brand, een overstroming of een storm.

Naast je eigen huis kun je jezelf of moet je jezelf, dat is afhankelijk van waar je woont, ook verzekeren voor schade die jouw brand aanricht aan de huizen van anderen. Het is verre van prettig wanneer je in de situatie komt dat je dit zelf zal moeten betalen. 

 

Is er iemand die mijn huis wil verzekeren voor een lagere prijs

Kennis is macht, dat geldt zeker in de wereld van de verzekeringen. Geregeld even de brandverzekering vergelijken kan geen kwaad. je eindigt met een lager maandbedrag dat je betaald voor een verzekering die je bijna nooit gebruikt, het enige dat je merkt is het geld dat je ervoor betaald. Mocht je wel vaak aanspraak maken op deze verzekering dat vind je waarschijnlijk niet ergens anders een betere. Omdat de premie die je betaalt zoals we allemaal wel weten grotendeels bepaalt wordt door de kans op schade die je loopt. 

 

Moet je een brandverzekering altijd zelf afsluiten 

Je kan uiteraard benaderd worden door degene die jouw het huis verhuurt dat deze persoon een brandverzekering afsluit voor het huis waarin jij woont, of dat al heeft gedaan. Dit is natuurlijk mooi meegenomen, mocht het niet zo zijn dat je hier meestal zelf ook aan mee betaald omdat dit doorgerekend wordt in de huur. 

Daarnaast ben je als nog verplicht om zelf een brandverzekering te hebben in vlaanderen in het geval je huisbaas of verhuurder er al een heeft. Schade bij de buren die ontstaat door brand in jouw huis valt namelijk niet onder de brandverzekering van de verhuurder. Mocht je willen weten of jouw verhuurder zo’n verzekering heeft, meestal heet het iets omtrent afstand van verhaal. 

Een huis in brand
Een huis in brand

taken van de verhuurder 

Er zijn mensen die een huis huren vanwege het grote aantal taken van de verhuurder en verantwoordelijkheid die de hij/zij draagt voor het pand. Dat je zelf brand verzekerd moet zijn hoort bij jouw plichten om de woning intact te houden. Mocht er schade ontstaan door een oorzaak die buiten jouw controle omgaat dan kan de verhuurder het komen herstellen. 

 

Het is fijn voor iedereen die twee linkerhanden heeft of geen zin om te klussen in en rondom het huis, dat de verhuurder ze uit de brand helpt. Dit kan bij alles aan de buitenkant van de woning. Het meeste zware werk hoef je als huurder niet te doen. 

 

Huurders hebben het zo slecht nog niet 

Door goed verzekerd te zijn voor brandschade help je alleen jezelf. Een goede verhuurder levert de huurder daarnaast een heleboel voordelen op. Er zijn tegenwoordig zat voorbeelden van huisjesmelkers, maar al laten we die buiten beschouwing dan blijven er een heleboel over waar het prima wonen is. 

 

Al wil je een nieuwe woning intrekken dan moet je dus allereerst een brandverzekering hebben, daarbij je nieuwe adres aan iedereen doorgeven en uiteraard het onderhoud in huis doen, als je bijvoorbeeld een nieuw toilet wil of er ergens in de keuken een lekkage is. Buiten dat om kun je een optimaal van de verhuurder gebruik maken.