juni 6, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Een kotterbank, wat is dat?

Een metalen plaat

Een kotterbank tweedehands is tegenwoordig makkelijk te krijgen. Dit is goed nieuws voor iedereen die zo’n apparaat nodig heeft, daaronder vallen ook mensen die nog nooit van kotterbanken gehoord hebben maar ze eigenlijk wel kunnen gebruiken. 

 

Een kotterbank is een apparaat dat je in de vloer kunt laten verwerken of gewoon net erboven. Het kan gebruikt worden om metaal te frezen, kotteren of om tapwerk aan te verrichten. kotteren is een proces waarbij je in je werkstuk gaten kunt maken terwijl dit werkstuk stil ligt. de machine kan horizontaal en verticaal boven het materiaal verplaatst worden. 

Wat voor soort kotterbank heb jij nodig 

Zoals hierboven vermeld staat zijn er twee soorten kotterbanken als we het hebben over vorm. De kotterbank is ofwel in de vloer geïntegreerd of is een losse machine die in de schuur of loods staat. De bank die in de vloer zit kost een stuk meer moeite om te bevestigen en is daarom niet aan te raden als je enkel tijdelijk een kotterbank verwacht nodig te hebben. 

De voordelen die deze kotterbank in de vloer je biedt, naast dat het er goed uitziet, is dat je in staat bent om over het algemeen grotere werkstukken te kotteren. De exacte maximale grote verschil per machine en zal je nog moeten opzoeken voor dat je er een koopt. 

 

Frezen met een bedfreesmachine

Middelgrote spullen frezen kan perfect met een cnc bedfreesmachine. Mocht je vaak hout of metaal gebruiken in projecten en mag dit niet saai zijn, dan kun je met een bedfreesmachine zoveel inkepingen in het materiaal maken als je maar wilt. Dit verhoogd de waarde en de aantrekkelijkheid van jouw planken en daarnaast zijn de inkepingen soms meer functioneel dan decoratief, als het materieel in een constructie nauw moet aansluiten bijvoorbeeld, dan kan je de verschillende onderdelen door middel van bed frezen geschikt maken.  

Een freesmachine
Een freesmachine

Vandaag de dag kan iedereen frezen of kotteren

Kotterbanken en bedfreesmachines lijken tegenwoordig op één punt sprekend op elkaar, en dat is dat ze door de computer gestuurd worden tijdens het proces. Het enige wat zelf gedaan moet worden is invoeren wat je precies met je metaal wilt doen en dan gaat de machine voor je aan de slag.

Dit maakt een lange cursus over de bediening van zo’n apparaat overbodig, de handleiding die erbij komt is misschien nog wel handig om even door te nemen voordat je aan de slag gaat. Het spreekt nog niet helemaal voor zich, ga je met deze machines werken als nieuweling dan is het wellicht verstandig om wat jargon te leren. Als je moest googlen naar wat kotteren precies is val je onder deze groep. 

Tweedehands kopen of een machine doorverkopen

Het is niet nodig om bang te zijn dat een kotterbank een dure investering is die zich niet terugbetaalt. Je kunt veel kotterbanken tweedehands oppikken voor een prima prijs en daarnaast heb je de garantie dat je je eigen kotterbank altijd weer door kunt verkopen mocht je dit willen. 

Mocht je vaak metaal in de juiste vorm moeten hebben dan is in ieder geval duidelijk dat je niet zonder één van deze machines kunt, de kotterbank en de bedfreesmachine. Maak maar vast een plekje vrij op de zaak waar de machine kan komen.