mei 18, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Rolsteigers zijn interessant

rolsteiger

rolsteiger

Wist je wel dat steigers binnen en buiten gebruikt kunnen worden en dat dan maximale hoogtes gelden van respectievelijk acht en twaalf meter? Dat je rolsteigers gemakkelijk verplaatst en dat je die in tegenstelling tot de vaste steiger gewoon zelf mag opbouwen? En zo beschikt de mobiele rolsteiger over meer aantrekkelijke eigenschappen die elke klus op hoogte een stuk plezieriger en sneller maken.

 

Niet van staal maar van aluminium


De vaste steigers zijn van staal, een rolsteiger is dat niet. Voor deze systeemsteiger is aluminium gebruikt en dat maakt het opbouwen gemakkelijker. En dit mag je dus helemaal zelf doen. De groep steigerbouwers komt bij de vaste uitvoering van de steiger verplicht in actie, maar is dus overbodig voor de rolsteigers.

 

Is het voordeel ook meteen het grootste gevaar?


Het voordeel, de mobiliteit, wordt door mensen ook weleens als nadeel beschouwd. Een te verplaatsen steiger, dat zal en moet haast wel ontzettend gevaarlijk zijn. Natuurlijk is werken op hoogte nooit zonder risico. Ben je gewoon goed bij de pinken, denk je logisch na en houd jij je aan de regels die gelden voor de rolsteiger, dan is er echter niet heel veel aan de hand en kun je heel veilig werken op de rolsteiger.  Iedereen had die regels overigens ook kunnen bedenken. Zo is het niet meer dan logisch dat je de rolsteiger op een harde en vlakke ondergrond plaatst. Zo is het ook vanzelfsprekend dat je de wielen op de rem zet voor iemand plannen heeft de rolsteiger te beklimmen. Dat beklimmen om hogerop je werk te kunnen doen, dat doe je altijd vanaf de binnenkant. Uiteraard voorkomt een altijd schoon en opgeruimde steiger ongelukjes, net zoals dit geldt als je de sporten goed schoonhoudt en ze niet de kans geeft om glad te worden. Belangrijke tip: beklim je de steiger, dan doe je dit met lege handen. Dus niet snel even wat gereedschap meenemen.

 

steiger
Heb jij een steiger nodig?

Niemand op de steiger tijdens het verplaatsen


Dan over het verplaatsen. Een steiger mag maximaal acht meter hoog zijn als je plannen hebt om de steiger te verplaatsen. Heb je een rolsteiger voor buiten, verlaag dan de steiger eerst met vier meter voor je de steiger verder rolt. Tijdens het verplaatsen is er niemand aanwezig op de steiger en liggen er evenmin losse materialen op de steiger. Want ook die kunnen vallen en heel hard aankomen bij de toevallige voetganger die zijn hondje uitlaat. Je moet er niet aan denken. Zeker tijdens het verplaatsen – dat je altijd met minimaal twee personen doet- is de grond hard en vlak. Tijdens het verplaatsen houd je de stabilisatoren zo dicht mogelijk bij de grond en houden de wieltjes uiteraard continu contact met de grond.

 

Een perfect hulpmiddel voor op hoogte


Verder is het gewoon een kwestie van voorzichtig zijn en opletten, zoal dit voor heel veel meer werkzaamheden geldt. De rolsteiger is een perfect hulpmiddel om klusjes op hoogte doeltreffend aan te pakken. De wieltjes bieden extra bewegingsruimte en zorgen ervoor dat elke klus net even sneller afgewerkt kan worden.