juni 20, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Ledverlichting wordt door steeds meer aquariumhouders gekozen

aquarium verlichting

aquarium verlichting

Steeds meer mensen kiezen voor een aquarium in huis met bijvoorbeeld tropische vissen. Het hebben van een aquarium is niet alleen erg leuk als toevoeging aan het interieur, maar is ook een hobby op zichzelf. Er komt nogal wat kijken bij het houden van een aquarium en het is dan ook belangrijk om vooraf goed te bedenken wat voor een soort type vissen je graag wil hebben en welke vissen je bij elkaar kan houden in een aquarium. De rest van het aquarium wordt hier vaak verder op aangepast. Met een aquarium bouw je eigenlijk je eigen kleine ecosysteem, waarbij verschillende factoren bepalend zullen zijn voor de gezondheid en de conditie van het systeem. Zaken zoals de temperatuur, maar zeker ook het licht zijn hierbij vaak cruciaal. Met betrekking tot aquariumverlichting wordt er steeds vaker gekozen voor ledverlichting.

Tip: https://www.hvpaqua.nl/nl/aquarium-led-verlichting-dimbaar/

 

Met ledverlichting heb je verschillende soorten mogelijkheden die een dag-en-nachtsituatie kunnen helpen nabootsen

De verlichting in een aquarium heeft natuurlijk verschillende functies, maar is op de eerste plaats belangrijk voor de vissen en de organismen in het aquarium. Een incorrecte afstemming van het licht kan bovendien zorgen voor een negatief effect op het ecosysteem in de vorm van bijvoorbeeld te veel algvorming. Met aquarium ledverlichting kan er een dag-nachtsituatie nagebootst worden, waardoor er een ritme ontstaat voor de vissen en de planten. Ledverlichting heeft verschillende voordelen. Op de eerste plaats natuurlijk de duurzaamheid, want ledverlichting neemt aanzienlijk minder stroom op dan andere traditionele aquariumlampen en gaat bovendien vaak een stuk langer mee. Bijkomend voordeel, is dat je hierdoor vaak goedkoper uit bent met ledverlichting in vergelijkingen met andere varianten.

Aanbevolen: https://www.hvpaqua.nl/nl/led-verlichting-zeeaquarium/

led verlichting aquarium
De voordelen van ledverlichting in een aquarium

Ledverlichting maakt het mogelijk om licht in verschillende kleuren te projecten en te dimmen

Met ledverlichting heb je als aquariumhouder vaak een stuk meer mogelijkheden en opties, omdat je deze lampen vaak ook kan dimmen en verder kan afstellen. De meeste nieuwere aquarium ledverlichting is in te stellen op verschillende kleuren en kleurcombinaties die erg mooie effecten geven en daarbij ook in het interieur zelf een rol spelen en sfeer verhogend kunnen werken. Een voordeel aan de mogelijkheid van het dimmen van aquarium ledverlichting, is dat je deze op een maanstand kan zetten om tijdens de nacht heel zacht licht te produceren. Uiteraard is een aquarium een uniek ecosysteem omdat de verhouding van het aantal vissen ten opzichte van de ruimte niet altijd hetzelfde is als in de natuur. Ook op het gebied van de verlichting is het dan ook niet de bedoeling om precies na te bootsten wat in de natuur gebeurt. Vaak is het werken met rode en blauwe lichttinten zeer effectief in een aquarium. Je kan hier bijvoorbeeld in de eerste weken wat mee spelen om de juiste afstellingen te vinden.