juli 20, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Alles over gietvloeren van Polyurethaan

Wat verstaan we onder gietvloeren van polyurethaan? Polyurethaan wordt meestal afgekort tot PU. Dus indien er over PU gietvloeren gesproken wordt gaat het over polyurethaan. De belangrijkste eigenschappen van een PU gietvloer is dat de vloer een elastisch en zacht oppervlak heeft. Voor een effen kleur kan je maar liefst kiezen uit ruim 3.000 kleuren. Wil je een gemengde kleur, dan heb je de keuze uit iets minder kleuren, maar nog steeds is het aanbod enorm. Bovendien is de vloer geheel naadloos en zeer makkelijk in onderhoud, vrijwel krasvast en waterafstotend. Een gemiddelde vloer is slechts 3 millimeter dik. Een PU vloer kun je iedere week gewoon stofzuigen en daarna met een sopje met allesreiniger dweilen. Scherpe voorwerpen kunnen de vloer beschadigen, dus daarom is het belangrijk om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat er vilt onder de stoelen zit en er niet met puntige hakken over de vloer gelopen wordt. Maar ook iets simpels als zandkorreltjes kunnen voor krassen zorgen. Daarom is goed schoonhouden de basis om gietvloeren lang mee te laten gaan.

Hoe kun je PU gietvloeren aan (laten) brengen?

Voor het aanbrengen van PU gietvloeren is het in de eerste plaats van groot belang dat de ondervloer egaal is. Je kan dit vooraf zelf in orde maken, maar je kan dit ook door het bedrijf laten doen dat de gietvloer komt aanbrengen. Hier zijn uiteraard wel extra kosten mee gemoeid. Zodra de ondervloer mooi egaal is moet er een primer op de ondervloer worden aangebracht. Deze primer verstevigt de ondervloer, maar zorgt er ook voor dat de gietvloer die wordt aangebracht goed hecht. Voordat de PU gietvloer kan worden aangebracht moet er eerst nog een schraplaag worden aangebracht die er voor zorgt dat eventuele kleine gaatjes in de ondervloer alsnog worden gedicht. Dan kan eindelijk het polyurethaan over de vloer worden uitgegoten en met een spaan glad worden getrokken. Tenslotte moet er nog een laklaag worden aangebracht ter bescherming van de vloer. Uiteraard moet dit een paar dagen uitharden voor men op de vloer kan lopen. Zo zie je dat het aanbrengen van gietvloeren best een tijdrovend werk is.

gietvloeren

De kosten 

De kosten van PU gietvloeren zijn, afhankelijk van het totaal aantal m², niet al te hoog. Omdat de kosten per m² lager liggen naarmate het oppervlak groter wordt, kan het voor bijvoorbeeld Verenigingen van Eigenaren aantrekkelijk zijn om het plaatsen van gietvloeren collectief aan woningbezitters aan te bieden. Doordat het totaal aantal m² bij meerdere woningen vrij snel oploopt kan de prijs per m² al snel met 10% tot 15% per m² omlaag gaan. En dat kan per woningbezitter een aantrekkelijke korting op de normale prijs opleveren. Voor een klein oppervlak ligt de prijs voor PU gietvloeren ongeveer tussen den € 60 en € 80 per m², terwijl dit bij een groot oppervlak zo maar kan dalen tot € 45 per m². Vraag voor meer informatie een offerte aan bij G-Vloeren.