juli 20, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Wat zijn de meest geschikte materialen voor een keukenblad?

De keuken is vaak het middelpunt van het huis omdat je er veel tijd doorbrengt. Wanneer je gaat verhuizen of verbouwen, besteed je waarschijnlijk veel tijd aan de oriëntatie op een nieuwe keuken. Niet alleen je smaak is belangrijk bij de keuze van de materialen voor je keuken, want het materiaal bepaalt voor een groot deel de uitstraling, het is ook verstandig goed te kijken naar de gebruiksvriendelijkheid van de materialen.

Aan een keukenblad wordt veel gewerkt. Je snijdt er je groenten, je maakt er zelf pesto met je vijzel en je drinkt er staand een kopje koffie terwijl je met je man kletst. Omdat er zo veel verschillende soorten materialen zijn, zetten we ze graag voor je op een rijtje.

Kunststof
Kunststof is het meest gebruikte materiaal voor keukenbladen en ook het goedkoopste materiaal. Het is in allerlei kleuren en motieven te verkrijgen. Het is water- en vuilafstotend en ongevoelig voor de meeste huishoudelijke middelen. Bovendien kan het naadloos verlijmd worden. Eventuele kleine beschadigingen kunnen met een fijn schuurpapiertje gerepareerd worden.

keukenblad
Er zijn diverse soorten keukenbladen, wat geplaatst kan worden in de keuken.

Graniet

Graniet (natuursteen) is een natuurlijk product. Daardoor is ieder granieten keukenblad uniek. Het wordt gepolijst waardoor het een luxe uitstraling krijgt. Graniet is een materiaal dat krasvast is. Ook is het goed bestand tegen hoge temperaturen en zuren en gemakkelijk te onderhouden.

Composiet

Composiet is een samenstelling van verschillende natuurlijke materialen, grotendeels kwartskorrels. Ze worden onder hoge druk op elkaar geperst. Daarom is composiet een erg hygiënisch materiaal. Het is harder dan graniet, kras- en stootvast, hittebestendig en gemakkelijk te onderhouden. Bovendien is het in vele kleuren verkrijgbaar. Vingerafdrukken en vet zijn wel eerder zichtbaar.

Massief hout

Hout oogt warm en natuurlijk en is goed te combineren met andere materialen. Een houten werkblad wordt met olie behandeld en geïmpregneerd. Het vraagt wel meer onderhoud. Kleine beschadigingen zijn eenvoudig met fijn schuurpapier en opnieuw oliën te herstellen.

Rvs

Een roestvrijstalen keukenblad ziet er strak uit, is zeer hygiënisch, watervast, onderhoudsvriendelijk en bestand tegen hoge temperaturen. Ook in professionele keukens wordt rvs vaak toegepast. Het is in elke breedte, lengte, dikte en vorm beschikbaar. Krasjes zijn bij rvs niet te voorkomen, maar passen bij het karakter van het materiaal.

Keramiek

Ook een keramisch keukenblad is krasbestendig en bestand tegen hoge temperaturen. En door de hoge dichtheid van het materiaal is het ook hygiënisch, water- en kleurvast.

Beton

Beton zie je steeds vaker als materiaal voor het keukenblad. De robuuste uitstraling en het unieke karakter worden steeds populairder. Het is redelijk hitte- en krasbestendig. Beton is wel gevoeliger voor vlekken.

Gehard glas

Industrieel gehard glas is kras-, slijt- en stootvast. Het is onderhoudsvriendelijk en hygiënisch en zowel in een matte als glanzende uitstraling verkrijgbaar.

Wil je voor een gemakkelijk werkblad gaan, dan is kunststof of graniet een slimme keuze.

Hout ziet er natuurlijk heel mooi uit, maar heeft wel veel onderhoud nodig. Ben je bang dat het keukenblad van je keuze je budget te boven gaat? Informeer dan eens bij een online kredietverstrekker als Findio naar de mogelijkheden voor een lening op maat.