april 9, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Woning isoleren

Woning isoleren

Woning isoleren

Woning isoleren is een investering

Een woning isoleren mag je zien als een investering. Een goed geïsoleerde woning levert je namelijk geld op en dit is meer dan je aanvankelijk zou denken. Het is dus absoluut aan te raden om eens goed rond te kijken in de woning en isolatie te overwegen. Er valt namelijk veel voordeel uit te halen.

Waaraan moet je bij isolatie denken?

Dat dubbelglas in een woning loont is inmiddels wel bekent, maar naast deze vorm van isolatie is er veel meer, denk hierbij aan:

* Dak
* Spouwmuren
* Ramen
* Kruipruimte

Woning isoleren
Ga je je woning isoleren vergeet dan vooral het dak niet te isoleren. Hier kan erg veel warmte aan verloren gaan.

Dakisolatie

In een niet geïsoleerde woning verlaat de warmte via het dak de ruimte. Zonde van het geld, zeker als je je bedenkt dat het verlies op kan lopen tot zo’n 30%.
Het is mogelijk om zowel de buiten- als binnenkant te isoleren, net als de zoldervloer.

Spouwmuren

De spouwmuur is eigenlijk de ruimte tussen de buiten- en binnenmuur. Wanneer deze ruimte wordt geïsoleerd dan zal dit zich al heel snel terug betalen, omdat het huis aanzienlijk warmer blijft, doordat de warmte niet meer naar buiten kan.

Ramen

In de nieuwere woning zal je nagenoeg geen enkelglas meer tegenkomen. In oude woningen echter zie je het nog best vaak, terwijl juist dubbelglas een zeer efficiënte isolatie is. Overweeg je deze vorm van isolatie stop dan niet bij de ramen op de onderverdieping, maar pak ze allemaal aan. Op deze manier bespaar je het meeste geld en investeer je ook nog eens in het milieu.

Kruipruimte

De kruipruimte is een koude en vochtige ruimte onder het huis. Een ruimte waar je nagenoeg niet komt en waar je ook niet zo snel aan denkt. Toch win je veel energie door juiste deze ruimte te isoleren. Warmte kan dan namelijk niet meer door de vloer heen en je pakt ook nog eens het vocht en eventueel schimmelprobleem aan.