juli 20, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Voordelen van een kokend water kraan

Voordelen van een kokend water kraan

Steeds vaker wordt de klassieke keukenkraan aangevuld met een kokend waterkraan. Vooral wanneer mensen kiezen voor een nieuwe keuken, dan is het natuurlijk wel een trend om de nieuwste mogelijkheden erin te plaatsen. Er zijn ook standaard keukenkranen, waarbij de functie van de kokend waterkraan geïntegreerd is. Een kokend waterkraan kan als volledige vervanging dienen van de fluitketel of de waterkoker en er zijn nog mee toepassingen te bedenken die mogelijk zijn met een kokend waterkraan. Het is bijvoorbeeld tijdens het koken erg handig, dat je niet hoeft te wachten op kokend water, maar dat het direct uit je kraan stroomt.

Het ontstaan van de kokend waterkraan

In de jaren 70 is de kokend waterkraan uitgevonden door de Nederlandse ingenieur Henri Peteri. Hij was werkzaam bij Unilever en was mede de ontdekker van de instantsoep. Daarna hield hij zich met het project van de kokend waterkraan bezig, waar hij in 1978 een octrooi voor kreeg. In Nederland is zijn kokend waterkraan, de Quooker het bekendste merk. Hij richtte samen met zijn zoons het bedrijf op die de leverancier van de Quooker werd.

Voordelen van een kokend water kraan
Een kokend water kraan is ook handig om snel even een warm sopje te maken

De werking van de kokend waterkraan

De werking van de kraan gebeurd via een reservoir die is aangesloten op de waterleiding. Door elektrische verwarming wordt het water verhit tot maximaal 108° Celsius. Wanneer de gebruiker kokend water nodig heeft en de kraan gebruikt, zal het hete water naar de kraan stromen. Tijdens dit transport, zal het afkoelen en door de hitte gaan stomen. Op deze manier zal het water de kraan verlaten met een kooktemperatuur van 100° Celsius.

De voordelen

Een kokend waterkraan heeft vele voordelen, ten opzichte van bijvoorbeeld een waterkoker. Hierbij een overzicht van de voordelen die deze kraan biedt:

Energiezuinig
Je hebt geen last meer van waterverspilling omdat je altijd de exacte hoeveelheid water tapt, die je nodig hebt. Een waterkoker vul je vaak met meer water dan nodig. Ook het reservoir zit in de buurt van de kraan, zodat je geen water en energie verliest doordat het water door een lange leiding moet stromen. De meeste reservoirs zijn zo zuinig, dat ze gewaardeerd worden met energielabel A.

Veilig
Wanneer je water moet koken via een waterkoker of in een pan, is er altijd een risico dat er iets mis gaat en je kokend heet water over je heen krijgt. En dan hebben we het nog niet eens over kinderen, waarbij regelmatig dit soort ongelukken gebeuren. De kraan staat stevig vast op het aanrechtblad en hij bezit een kindveilige bedieningsknop. Bepaalde merken kranen zijn voorzien van een led licht, die aanspringt als er kokend water gaat stromen. Normaal gesproken zijn de kranen aan de buitenkant niet heet, dus je kan hem gewoon vastpakken.

Schoon water
Omdat het water in het reservoir reeds boven de 100° Celsius gekookt wordt, is het altijd schoon. Een waterkoker zul je toch eens in de zoveel tijd moet ontkalken. Het reservoir is ook vrijwel altijd voorzien van een koolstoffilter, zodat het water ook nog eens extra gezuiverd wordt.