juni 6, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

open keuken woonkamer

open keuken woonkamer

open keuken woonkamer

Waarom een open keuken?

Je kunt je bij de koop van huis afvragen, waarom je zo graag een open keuken in de woonkamer wilt hebben. Heeft het een toegevoegde waarde? Past het bij je persoonlijke voorkeuren? Heeft het gekochte huis al een open keuken? Past een open keuken bij het huis? In dat geval kan je een open keuken kopen met bijvoorbeeld een kookeiland. Je kan ook bouwkundige aanpassingen doen om van je huidige keuken een open keuken te maken. Daar hebben we het later nog over.

Toegevoegde waarde

Een open keuken kan van toegevoegde waarde zijn. Het is bijvoorbeeld zonde om een designkeuken of een speciaal ontworpen keuken te verstoppen in een aparte ruimte van het huis. Een open keuken kan dan een prima oplossing zijn.
Een open keuken kan ook als deel van de woonkamer gebruikt worden. Zo’n “leefkeuken” wordt niet alleen gebruikt om te koken of te eten, maar vervult in huis een sociale functie. De dag wordt er besproken, kinderen maken er hun huiswerk of er wordt geknutseld en de hond ligt gezellig in de mand,

open keuken woonkamer
Een mooie keuken mag gezien worden. Kies voor een open keuken in de woonkamer.

Persoonlijke voorkeuren

Persoonlijke voorkeuren spelen een niet onbelangrijke rol bij de keuze voor een open keuken. Sommige mensen zijn hun hele leven niet anders gewend en vinden een dichte keuken saai en ongezellig. Ze voelen zich hierin opgesloten en sociaal afgesneden van de rest van het huis. Een open keuken is voor hen een uitkomst en een niet te onderschatten geluksfactor.

Geen open keuken? Geen nood!

Soms word je voor een voldongen feit gesteld, omdat het huis dat je wilt kopen een gesloten keuken heeft. Toch is het dan alsnog mogelijk een open keuken te realiseren. De bouwkundige aanpassingen hoeven niet ingrijpend te zijn. Het is niet nodig om (gedeeltes van) muren te slopen en nieuwe steunbalken te plaatsen. Je kunt ook volstaan met het er uit halen van een deur en het verwijderen van de deurstijl. Je kunt dit zelf doen, een klusbedrijf opdracht geven of een goede vriend of vriendin inschakelen. De kosten voor het verwijderen van een deurkozijn en herstellen van de achtergebleven beschadigingen zijn te overzien.

Een open keuken in een woonkamer draagt in ieder geval bij aan jouw woongenot en dat van je gezin. Het is centrale plaats in je huis.