april 9, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Behandelen van je tuinhuis

tuinhuisje in tuin

Wanneer je een tuinhuis koopt van duurzaam hout wil dit nog niet direct zeggen dat je ook nooit onderhoudt hoeft uit te voeren. Een tuinhuis van douglashout of behandeld (geïmpregneerd) hout heeft in de basis een levensduur van tussen de 10 en 15 jaar. Door regelmatig je tuinhuis te behandelen garandeer je deze levensduur en kunt je het zelfs verlengen. Dit is afhankelijk van hoe vaak en hoe je een tuinhuis behandelt.

Voorbereiding

De voorbereiding om je tuinhuis te behandelen is erg afhankelijk van het type hout en je doel. Wil je enkel gaan voor extra bescherming of wil je je houten tuinhuis ook direct verfraaien met een mooie kleur? Wat voor alle gevallen geldt is dat je een tuinhuis het beste kunt behandelen direct na de plaatsing. Je hoeft namelijk dan niet te schuren en kunt direct aan de gang met de juiste beits of olie. Bij Wesa Tuinhout kunt u speciale houtolie en beits krijgen voor het behandelen van uw tuinhuis. Zodoende weet u zeker dat u de juiste middelen heeft.

Indien je tuinhuis al voor een langere tijd staat en deze begint te vergrijzen en is vies geworden van schimmels en alggroei, zorg dan voor een goede schoonmaak. Dit betekend dat je met een warm water en toevoeging als soda het hout reinigd. Je kunt voor het ontgrijzen van het hout een speciale houtreiniger gebruiken. Zodoende kun je later kiezen om een transparante olie te gebruiken en zal het hout zijn natuurlijke mooie kleur terug krijgen.

Beitsen of oliën?

In de basis is beits geschikt voor zowel het beschermen als verfraaien van hout. Met olie kun je echter een beschermlaag aanbrengen maar deze zijn nauwelijks te verkrijgen in verschillende kleuren. De olie zal diep indringen tot in de kern van het hout en daardoor een vochtafwerende functie bieden. Het hout krijgt dan vaak een iets donkere kleur maar door de transpirantie van de olie zal de houtnerf te zien blijven. Bij beits heb je in de basis de keuze uit een transparante of dekkende variant. Met een dekkende variant zal de structuur van het hout nauwelijks zichtbaar blijven.

Het verwerken van beits of olie kun je doen met zowel een roller als een kwast. Het is wel afhankelijk van de situatie welke het meest geschikt is. Lees hier meer over welke verfkwast je waarvoor moet gebruiken.

tuinhuis

Welke beits is geschikt

Beits is speciaal om hout te beschermen dat bloot gesteld wordt aan weersinvloeden. Dus specifiek voor hout dat buiten gebruikt wordt zoals tuinhuizen. Echter zijn er verschillende houtsoorten op de markt met ieder haar eigen kenmerken. Denk hierbij aan naaldhout, hardhout of geïmpregneerd hout. Ieder type hout heeft zo een eigen beits ter beschikking die aangepast is op het karakter van het hout.

Douglashout

Voor de behandeling van douglas of lariks is er speciale douglasolie op de markt. Veel mensen kiezen douglashout om zijn mooie bruin-roze kleur. Deze kleur zal in de loop van tijd gaan vergrijzen door weersinvloeden wanneer je het hout niet behandeld. Douglasolie zorgt specifiek voor een langere levensduur en behoudt van kleur.

Geïmpregneerd hout

Indien uw hout van vuren of grenen behandeld is middels impregneren zal het minder snel vocht opnemen. Hiervoor heeft bijvoorbeeld Hermadix speciale tuindecoratiebeits ontwikkeld. Deze beits hecht zeer goed op geïmpregneerd hout.