april 8, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Welke verfkwast waarvoor gebruiken

Welke verfkwast waarvoor gebruiken

Er zijn verschrikkelijk veel verfkwasten in omloop. Het zijn er zoveel, dat als je als leek aan een schilderklus wilt beginnen, vaak door de bomen het bos niet meer ziet betreffende verfkwasten. Het belangrijkste bestanddeel van de verfkwast is het haar. Dit bepaald de kwaliteit en de prijs. De beste kwasten zijn van dierenhaar, zoals marterhaar, varkenshaar, paardenhaar en eekhoornhaar. Dit zijn tevens ook de duurste kwasten. Wil je een goedkope en toch een kwaliteitsvolle kwast? Kies dan voor synthetisch haar. Om je op weg te helpen met je keuze, zetten we hier de meest gebruikte soorten verfkwasten op een rijtje:

Platte kwast

Dit is een makkelijk en veel gebruikte kwast. Hij is plat en is verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Een grote platte kwast is makkelijk als je bijvoorbeeld een kozijn moet schilderen.

Blokkwast

een brede rechthoekige kwast. Ideaal voor een gebruik van een grote hoeveelheid verf. Gemakkelijk te gebruiken als je bijvoorbeeld een wand van latex moet voorzien.

Ronde kwast

Deze kwast is niet geschikt voor grote oppervlakken. Hij is geschikt om kleinere voorwerpen te beschilderen en is ook makkelijk om in hoekjes te komen. Om de haren bijeen te houden is een ronde kwast voorzien van een draad, zodat de verf goed uitsmeert.

Puntkwast

Heb je echt precisiewerk te verrichten, dan moet je een puntkwast nemen. Ideaal om alle hoekjes en nisjes van bijvoorbeeld ornamenten te bereiken.

Welke verfkwast waarvoor gebruiken
Het gebruik van de juiste verfkwast is erg belangrijk

Sjabloneerkwast

Specifiek geschikt voor een bepaalde schilderstijl: het sjabloneren. Het is een ronde, dikke, kortharige kwast, waarmee je ideaal kunt tamponeren.

Radiatorkwast

Deze kwast heeft een lange steel, met bovenin een knik. De naam zegt het al: ideaal om de binnenkant van een radiator te schilderen.

Verniskwast

Een korte, platte en brede kwast, die goed gebruikt kan worden als je wilt vernissen. Deze kwasten zijn meesten van varkenshaar of eekhoornhaar.

Penselen

Penselen zijn ook een kwastensoort, maar worden alleen gebruikt voor zeer gedetailleerde schilder- of renovatieklussen. Penselen, zijn er ook in allerlei soorten en maten en worden vooral gebruikt door kunstschilders. Bij grote muur- en plafond schilderklussen komen penselen normaliter niet aan de orde.