juli 18, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Tips om een radiator te schilderen

Tips om een radiator te schilderen

In veel huizen behoort een radiator tot het vaste interieur. Je kan er blij mee zijn of niet, voor velen is het een noodzakelijk kwaad, want de standaard radiatoren behoren vaak niet tot de mooiste interieur accessoires. Er zijn grote oude radiatoren en platte radiator en er zijn radiatoren waar al veel roestplekken opzitten. Veel verschillende soorten dus, maar allen zijn te beschilderen, zodat de radiator er weer mooi uitziet en prachtig in het interieur past. Je kan schilderen met hoogglansverf, maar aan te raden is om speciale radiator verf of lak te gebruiken.

De voorbereiding

Zorg eerst dat je de omgeving beschermd. Dek de vloer en eventueel in de buurt staande meubels af met folie of kranten. Doe de radiator uit en laat hem helemaal afkoelen. Nu is het van belang dat je hem grondig schoonmaakt. Dit kan gewoon met water en een schoonmaakmiddel. Schuur daarna de radiator zodat de oude verfresten verwijderd worden. Schuur de eventuele roestvlekken goed met een staalborstel. Zorg dat je de roest goed verwijderd anders komt het door de nieuwe laag verf heen. Maak hem na het schuren helemaal stofvrij en schoon.

Tips om een radiator te schilderen
Het schilderen van een radiator hoeft niet moeilijk te zijn

Het schilderen van de radiator

Eventueel kan je nu eerst een grondlaag aanbrengen. Er zijn speciale primers in omloop die je voor de radiator kan gebruiken. Deze primer verkleurd niet, dus je kan de radiator gerust mooi wit schilderen. Nu heb je een keus of je gaat schilderen met een roller en/of kwast, maar met een spuitbus is ook mogelijk. Het gebruik van een spuitbus is heel handig als je een brede radiator hebt, waar je met een kwast niet alle hoekjes kan bereiken. Als je de radiator geschilderd hebt, laat je de verf drogen en breng je eventueel nog een tweede laag aan. Laat nu de radiator 24 uur drogen.

Na het schilderen

Verwijder nu de folie en kranten en reinig de omgeving van verfspatten. Neem eventueel de gedroogde radiator af met een vochtige doek. Nu kan je de radiator weer in gebruik nemen.
Ben je echt niet blij met het type radiator, dan is de enigste oplossing om hem te vervangen voor een design radiator.