april 9, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Last van lekkage in huis?

Als er ergens in je huis een lekkage hebt, kan het vervelend zijn als je niet weet waar het vandaan komt, is het een lek in bad, of grond die verzakt is? Dit is moeilijk om te achterhalen. In dit artikel zullen we je wat meer wat uitleg geven over lekkage in huis en hoe je een waterlek het best behandeld.

Leidingen

Ben je er zeker van dat er ergens in het huis een waterlek is? Controleer dan eerst de zichtbare leidingen, zo kan het misschien zijn dat er wel ergens een scheurtje is, kalksporen of roest dat begint te ontstaan. Via een zaklamp en een stukje keukenrol kan je je leidingen controleren. Zo zal je alleszins ook een heleboel kosten besparen.

Vloerverwarming

Als je in bezit bent van een vloerverwarming zal waarschijnlijk de bron van de verwarming lekken, natuurlijk hangt dit ook af van waar de lekkage komt, bij een lekkage in de vloerverwarming zal het zich voornamelijk bevinden op het plafond. Moest je toch een lek tegenkomen of andere symptomen die wijzen op lekkage kan je met een tang of een moersleutel de aansluitingspunten van de leidingen weer bevestigen. Nadat je dit gedaan hebt, raden we je ook aan dat je dagelijks controleert of de lek al verminderd is.

Spoorloos

Heb je bij het doorlopen van de hierboven beschreven toch geen resultaat geboekt of kun je de lek niet vinden. De beste manier is vanzelfsprekend een expert inschakelen op dit gebied. Die zal binnen de kortste keren de lek kunnen opsporen en hem elimineren. Doordat de technologie al flink is verbeterd zullen ze niet heel je huis moeten afbreken om de lek te vinden, tegenwoordig maakt men gebruik van een warmtebeeld-of infraroodtechnologie. Als men de gebieden scand waar men denkt dat de lek zich bevindt zal zich daar een bepaald kleurverschil opdoen.

Hygrometrie

Via hygrometrie komt men te weten wat de relatieve vochtigheid is in de muren of de plafonds. De plek waar de lek zich bevindt zal dan duidelijk naar voren springen, via de akoestiek en elektro-akoestiek kan men de lekkage traceren, aan de hand van geluiden zullen ze het lek-geluid te horen krijgen en zo weten ze waar de lekkage zich bevindt. Het kan dan bijvoorbeeld zijn dat de lek op plaatsen zit waar je dacht dat ze nooit konden zitten.

Hydrofuge

Als je al die problemen wilt voorkomen die we hierboven hebben beschreven kun je ook een hydrofuge aanschaffen, dit beschermt je gevel van buitenaf. Een hydrofuge is eigenlijk een soort laag dat wordt aangebracht op je muur dat een waterafstotend middel bevat. Je kunt hydrofuge eigenlijk op elke gevel aanbrengen. Als je je gevel laat vernevelen in hydrofuge is het wel belangrijk dat je gevel geen schade heeft, scheurtjes of barsten in de muur zullen ervoor zorgen de de hydrofuge weinig effect heeft en dan is het gewoon puur weggesmeten geld. Wij adviseren je dan ook om eerst je gevel te laten herstellen.