juni 20, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Je hebt een kapotte CV ketel? Moet je huren of kopen?

cv ketel

cv ketel

Als je cv-ketel kapot is en je zit in een krappe financiële situatie, dan hoef je je geen zorgen te maken, want er zijn twee opties die zullen helpen: huren of kopen. Als je huurt, is het net alsof je een reserveband hebt als je een lekke band krijgt. Het betekent dat je huis niet zonder radiatorwarmte zit tot de nieuwe er is. Kopen kan een dure optie zijn, maar als je ketel vaak kapot gaat en oud is, is dit misschien wel de beste oplossing voor je.

Hoe kies je een nieuwe boiler?

Als je niet zeker weet of je je nieuwe boiler moet huren of kopen, volg dan deze richtlijnen voordat je een beslissing neemt:

  1. Vergelijk de kosten van kopen met die van huren voor drie maanden. Dit zal je een idee geven van welke optie voor je op dit moment het meest betaalbaar is.
  2. Vraag jezelf af hoe vaak je cv ketel stuk gaat en hoe oud hij is. Als hij ouder is dan zes jaar, kan huren op de lange termijn duurder zijn.
  3. Ga na of je het je kan veroorloven om een boiler vooraf te kopen of dat je meer geïnteresseerd bent in het krijgen van krediet van de leverancier. Huren kan goedkoper zijn als je vooraf betaalt, maar er zijn ook meer kosten verbonden aan het kopen op krediet.
warme douche
Warm water uit je douche

De voor- en nadelen van huren

Voordelen:

  1. Huren betekent dat je een nieuwe boiler kan krijgen voordat je oude het begeeft – zodat je niet zonder verwarming hoeft te zitten. Als je huurt, is het net alsof je een reserveband hebt als je een lekke band krijgt. Het betekent dat je huis niet zonder radiatorverwarming komt te zitten totdat de nieuwe er is;
  2. Huren is goedkoper dan kopen vanwege de kosten die verbonden zijn aan kopen op krediet;
  3. Je kan op elk moment tijdens de contractperiode besluiten om te kopen of te huren en je hoeft geen borg te betalen (maar de huurkosten zijn wel hoger);
  4. Het biedt minder verplichtingen dan kopen en is flexibeler omdat je alleen moet huren zolang je het nodig hebt en het materiaal dan terugbrengen.

Nadelen:

Als je boiler vaak kapot gaat of ouder is dan zes jaar, kan huren op de langere termijn duurder zijn. Het is niet mogelijk om tijdens een contractperiode van leverancier te veranderen. Je kan niet kiezen welke boiler je krijgt – ze komen allemaal van één leverancier, dus er is niet veel variatie beschikbaar. Huren betekent ook dat als er binnen drie maanden na ondertekening van de overeenkomst iets misgaat met het centrale verwarmingssysteem, zal het gratis worden gerepareerd. Maar na die tijd worden er alleen problemen gerepareerd die het gevolg zijn van normale slijtage (dus geen ongelukken).

Een CV ketel huren kan dus een erg aantrekkelijke optie zijn!