juni 6, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Wat zijn de voordelen en nadelen van een steile trap?

steile trap

steile trap

Is de ruimte voor een trap beperkt? Dan is een steile trap in de meeste situaties een uitstekende keuze. De beste eigenschap van een steile trap is dat deze geschikt is voor kleine ruimtes, echter heeft de steilte als nadeel dat de trap minder veilig is. Wat is precies een steile trap? En wat zijn de voor- en nadelen? Lees het in dit artikel!

Wat is een steile trap?

Wanneer de hellingsgraad van een trap steiler is dan 45° dan praten we over een steile trap. De meeste steile trappen zijn dan ook ongeveer 45°. De minimum diepte van een trede is 20 centimeter. Verder is een optrede, de hoogte van de trede, tussen 17 en 20 cm aanbevolen. De aanbevolen aantrede, de diepte van de trede, is tussen de 21 en 29 centimeter. Bij de aantrede is het belangrijk om dit zonder neus te meten. De neus wordt ook wel oversteek genoemd en is het deel dat de vorige trede overlapt.

Wat zijn de voordelen van een steile trap?

Vroeger waren trappen vaak steiler dan de norm van tegenwoordig, waardoor je bij een verbouwing vaak weinig plaats hebt voor de trap. In dat geval heb je soms geen andere keuze dan te kiezen voor een steile trap. Het grootste voordeel van een steile trap is dat er weinig ruimte nodig is. Als je woont in een kleinere woning, dan is het kiezen voor een steile trap een optie om meer ruimte over te houden. Ook bij huizen waar een extra verdieping op wordt gebouwd is vaak weinig ruimte voor een volwaardige traphal, waardoor een steile trap soms de enige oplossing is.

Benieuwd naar welk type trappen er allemaal in de ruimte bij jou in huis passen? Op Houtcompleet.nl vind je een zeer ruim assortiment bouwpakket trappen. Deze trappen worden in een bouwpakket geleverd, zodat je deze zelf in elkaar kan zetten.

voordelen en nadelen steile trap
De voor- en nadelen van een steile trap

Wat zijn de nadelen van een steile trap?

Het grootste nadeel van een trap met een steile hellingsgraad is dat hij erg moeilijk begaanbaar is. Steile trappen kunnen dan ook een hele uitdaging zijn voor kinderen en ouderen. Wanneer je trap echt te steil is dan kan dit erg gevaarlijk zijn. Gelukkig zijn er wel een aantal oplossingen op je steile trap veiliger te maken:

  • Anti slip op je trap zorgt beperkt het risico op uitglijden
  • Met een veilige trapleuning zorg je ervoor dat je een goede houvast hebt
  • Open trappen kunnen altijd wat steiler dan gesloten exemplaren. Met een open trap oogt de ruimte kleiner en vaak ziet het er ook mooier uit.
  • Als je weinig ruimte hebt kan je ook overwegen om voor een draaitrap met verdreven treden te kiezen. Draaitrappen zijn vaak een stuk eenvoudiger om op te lopen.