juli 19, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Waar op letten bij het zelf maken van een kippenhok?

kippenhok maken

kippenhok maken

Het houden van kippen is erg leuk om te doen. Het is natuurlijk ideaal dat de gezellige scharrelaars je restafval opeten, maar ook dagelijks verse eieren is natuurlijk ideaal. Als je een beetje handig bent, dan kan je gemakkelijk zelf een kippenhok maken. Echter is het wel belangrijk om op een aantal belangrijke punten te letten voor een veilig onderkomen voor je kippen. Een kippenhok bestaat uit: een nachthok, legnesten, zitstok, kippendeur en buitenren. Lees hieronder waar je nog meer aan moet denken.

Juiste grootte van het kippenhok

Een van de belangrijkste dingen om op te letten is de grootte van het kippenhok. De juiste grootte is afhankelijk van het gewenste aantal kippen. Zo heeft een krielkip minimaal 0,25m² in het nachthok nodig en in de ren minimaal 0,50m². Bij gewone kippen moet je rekening houden met het dubbele, dus 0,5m² per kip in het nachthok en 1m² per kip in de ren. Dit zijn de gemiddelde maten voor een kippenhok. Per kippensoort is dit natuurlijk anders. Kleine rassen hebben best genoeg aan wat minder ruimte en grote rassen hebben meer ruimte nodig. Voordat je de kippenren gaat maken is het belangrijk om het kippenras en het aantal kippen te bepalen. Vervolgens kan je berekenen wat de juiste grootte voor jouw kippenhok is.

waar op letten zelf maken kippenhok
Zelf een kippenhok maken

Nachthok

In een kippenren hoort natuurlijk ook een nachthok. Een goed nachthok vat geen direct zonlicht, heeft ventilatie en gladde wanden ter voorkoming van bloedluizen. Let erop dat je het nachthok gemakkelijk kunt schoonmaken. Plaats in het nachthok ook een zitstokken.

Legnesten

Een legnest is ideaal. Kippen leggen namelijk het liefst hun verse eieren op een donkere plaats. Ons advies is om per drie kippen één legnest aan te houden.

Kippenren met fijn kippengaas

Het gebruiken van fijn kippengaas is enorm belangrijk om ongewenste gasten, zoals mussen en muizen te weren. Zo voorkom je dat ziektes en plagen overgebracht worden. Naast het kiezen van fijn kippengaas is ons advies ook om de kippenren te overdekken om een modderpoel te voorkomen.

Kippendeur

Je wilt natuurlijk dat de kippen van de ren naar het nachthok kunnen lopen. Het beste kan je gebruik maken van een afsluitbare kippendeur, zodat de kippen in de nacht tegen roofdieren beschermd worden. Met een afsluitbare kippendeur weet je zeker dat je kippen veilig zitten. Tegenwoordig zijn er ook automatische kippendeuren die op licht werken, maar de meeste mensen kiezen voor een voordelige handmatige kippendeur.