juni 18, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Hoe werkt een mobiele airco?

mobiele airco

mobiele airco

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een mobiele airco te kopen om te zorgen voor de gewenste verkoeling in huis. De temperaturen in Nederland lopen steeds hoger op, waardoor steeds meer mensen gebruik maken van een mobiele airco. Maar hoe werkt een mobiele airco eigenlijk? En wat zijn de voordelen? Lees het hieronder!

Mobiele airco, hoe werkt het?

Een mobiele airco koelt de lucht door middel van koelvloeistof en een warmtepomp. De vloeistof haalde de warmte uit de lucht, vervolgens wordt de overgebleven koele lucht de kamer in geblazen. De warme lucht wordt via een slang afgevoerd naar buiten.

Naast het verkoelen werkt een mobiele airco ook als luchtontvochtiger. De verkoelende (koude) lucht bevat namelijk minder waterdamp dan warme lucht. Door het onttrekken van de warme lucht blijft er condenswater over. Dit wordt opgevangen in de waterbak.

Duurdere modellen hebben vaak ook een verwarmfunctie. Zo kan de airco in de zomermaanden dienen als verkoeler en in de wintermaanden als verwarmer. Als je genoeg budget hebt is het soms verstandig om voor een mobiele airco te kiezen die zowel kan verwarmen en verkoelen. Zo heb je er wat aan in de zomer en in de winter!

hoe werkt een mobiele airco
Wat zijn de voordelen van een mobiele airco?

Wat zijn de voordelen van een mobiele airco?

De grootste voordelen van een mobiele airco is dat ze gemakkelijk te verplaatsen en eenvoudig te installeren zijn. De airco is gemakkelijk te installeren door de stekker in het stopcontact te stoppen, de juiste temperatuur in te stellen en de afvoerslang uit het raam te hangen. Vervolgens kan je binnen een paar minuten genieten van de verkoeling. De eenvoudige installatie zorgt er ook voor dat je de airco gemakkelijk kunt verplaatsen. Zo kan je bijvoorbeeld overdag de temperatuur in de woonkamer verlagen en voor het slapen de slaapkamer. Mobiele airco’s zijn speciaal gemaakt om gemakkelijk te verplaatsen. Vaak zijn modellen dan ook verrijdbaar.

 

Een ander voordeel om te kiezen voor een mobiele airco is de relatief lage aanschafprijs. De kosten voor een mobiele airco liggen namelijk een stuk lager in vergelijking met een vaste airco. Te bedenken dat er voor een vaste airco ook nog veel kosten bijkomen voor het professioneel laten installeren van de airco.

Voordelen op één rijtje

  • Relatief goedkoop in aanschaf
  • Eenvoudig te installeren
  • Gemakkelijk te verplaatsen
  • Te gebruiken in meerdere ruimtes in huis
  • Geen professionele installatie nodig

Zelf de mobiele airco installeren in 5 stappen

Een mobiele airco installeren is enorm gemakkelijk. Je plaatst de airco met afvoerslang dichtbij een raam, doet de stekker in het stopcontact, zorgt ervoor dat de afvoerslang naar buiten hangt en vervolgens hoef je enkel nog de temperatuur in te stellen. Met onderstaande stappen is jouw mobiele airco klaar om te gebruiken.

  1. Sluit alle deuren en ramen van de te koelen ruimte.
  2. Zorg ervoor dat er zo min mogelijke rechtstreekse invallend zonlicht is en vermijd warmtebronnen in de kamer.
  3. Zorg ervoor dat de lucht aan- en afvoer van de airco niet geblokkeerd is.
  4. De meeste mobiele airco’s beschikken over een waterreservoir. Zorg ervoor dat deze regelmatig bijgevuld wordt.
  5. Zet de airco op de gewenste temperatuur.