juli 21, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Kozijnen aan vervanging toe? Welk materiaal moet ik kiezen

nieuwe kozijnen kopen

Bij een verbouwing of renovatie wordt er vaak kritisch naar alle vlakken van een woning. Dan komen we meer ‘aandachtspunten’ tegen dan van tevoren ingeschat. Dan komt de zin ‘als we dan toch bezig zijn…’ vaak boven drijven. Daardoor wordt het vooraf ingeschatte budget nog wel eens overschreden. Eén van de aandachtspunten die boven komt drijven zijn de kozijnen. Zeker bij oude woningen waar houten kozijnen op den duur slecht worden is dit nog wel eens een probleem. 

Soorten kozijnen

Tegenwoordig worden kozijnen niet alleen meer van hout gemaakt. Ook kunststof, of PVC genoemd, en aluminium zijn erg populair hedendaags. Het ene materiaal is het ander niet. Dus iedereen heeft ook zijn unieke eigenschappen. Hierdoor kunt u dus een keuze maken in wat u daadwerkelijk belangrijk vindt. Van elk type kozijn lopen we de voordelen en nadelen langs om u een goed beeld te komen. 

Houten kozijnen

In veel oude(re) woningen zitten houten kozijnen. Veel bewoners kiezen ervoor om deze houten kozijnen terug te plaatsen vanwege de authentieke uitstraling die het heeft. En daar hebben ze gelijk in. Ieder kozijn is altijd anders. Het voordeel van hout is ook dat je het lichtjes op kan schuren om daarna een andere kleur te geven. Dan hoef geen heel kozijn te vervangen. Ook heeft hout een goede isolatiewaarde waardoor u bespaard op uw energiekosten. 

Het nadeel van hout is echter wel dat het goed onderhouden moet worden. Door regen en verwering laat de verf op den duur los van het hout. Als dit niet snel bijgewerkt wordt, kan er houtrot ontstaan waardoor je slechte kozijnen krijgt. Ook zijn houten kozijnen redelijk duur.

nieuwe kozijnen kiezen

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zijn tegenwoordig erg populair. Dit komt omdat de PVC ramen zeer voordelig geprijsd zijn. Daarnaast gaat PVC ontzettend lang mee en hoef je er 50 jaar lang niet naar om te kijken. Het is erg onderhoudsvriendelijk materiaal. Met een doekje heb je het vuil er namelijk zo afgeveegd. Ook is het redelijk goed isolerend materiaal.

Het nadeel is echter dat kunststof ondanks de goede technieken tegenwoordig niet de authenticiteit van hout na kan bootsen. Daarnaast kan je de PVC kozijnen niet zomaar een andere kleur geven zoals bij hout. Bij de aanschaf maak je dus een keuze voor de komende 50 jaar. 

Kunststof kozijnen worden opgebouwd uit kunststof profielen. Deze worden op hun beurt weer geproduceerd door kleine korreltjes granulaat te verhitten en door een matrijs heen te persen. Dit proces wordt extruderen genoemd.

Aluminium kozijnen 

Voor mensen die van een industriële look houden zijn aluminium kozijnen hét kozijn. Door de smalle lijsten heb je optimaal lichtinval in de woning. Ook zijn er hierdoor buitenmaatse afmetingen voor het glas mogelijk. Net als PVC is aluminium zeer onderhoudsvriendelijk en maak je de kozijnen in mum van tijd schoon. 

Een nadeel van aluminium kozijnen is dat het zo ontzettend duur is in vergelijking met hout en PVC. Ook isoleert aluminium zeer slecht waardoor er een hoop kou de woning inkomt. 

Ieder type kozijn heeft dus zijn voor- en nadelen. Afhankelijk van uw wensen en eisen kunt u bepalen welk type kozijn bij u past.