juli 21, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Wat is makelaarscourtage?

wat is makelaarscourtage

Wanneer u een makelaar in Roosendaal inschakelt moet deze natuurlijk betaald wordt. Dit heet het makelaarscourtage. Dit is de beloning die de makelaar krijgt uit de verkoop van een huis. Vaak bestaat dit uit een percentage van de verkoopprijs. U kent rekening houden dat dit bedrag in de meeste gevallen tot in de duizenden euro’s loopt.

Hoe wordt dit bedrag berekend?

We gaan u uitleggen via een voorbeeld waar de prijzen van makelaarscourtage vandaan komen. Stel dat de verkoopwaarde van uw woning €310.000 is. Dan betaalt u bij een traditionele makelaar gemiddeld 1,5% courtage (incl. BTW) berekend is dat €4.650 aan courtage. Dat is de geldsom aan makelaarskosten exclusief opstartkosten , die vaak daarnaast nog berekend worden.  

Wat krijgt u ervoor terug?

Wanneer u uw huis in de verkoop zet is het bedachtzaam om een makelaar aan te wenden. De makelaar neemt alle zaken omtrent de verkoop van uw huis uit handen die lastig zijn zelf te doen of waar juridische kennis voor nodig is. Makelaars assisteren u bij het determineren van de juiste prijs van uw woning en bevelen u een vraagprijs aan. Dat levert na alle waarschijnlijkheid vaak het gewenste resultaat op. Een te hoge prijs schrikt huizenkopers af maar met een te lage prijs bent u een dief van uw eigen portemonnee.

Is makelaarscourtage aftrekbaar of onderhandelbaar?

Misschien wel de meest gestelde vraag over makelaarscourtages is of ze bij de belasting aftrekbaar zijn. Jammer genoeg is dit vaak niet het geval. Overigens wil dat niet zeggen dat u voor andere diensten niet kunt beschikken over fiscale voordelen. Taxaties bijvoorbeeld –die haast continu goed  worden begeleid door de makelaar – zijn in de meeste van de gevallen wél aftrekbaar. Hier kan u dus uw voordeel meepakken.

Verder krijgen wij vaak de vraag of de makelaarscourtage onderhandelbaar is. Alledaags is dat niet het geval, maar uitzonderingen zijn er altijd. Hoe dan ook adviseren wij u geen tijd te verspillen met eindeloos onderhandelen (liever doet de makelaar dit namens u in plaats van met u). Het vergelijken van verschillende makelaars en het selecteren van de favorabele is doeltreffender.