mei 20, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Een opgeruimd huis? Daar pleiten we voor!

Jup. Dagelijks hoor je ons klagen over ons niet-opgeruimde huis. Komt net je zoon weer thuis met een lading schoolspullen die vervolgens door het hele huis liggen verspreid in de trant “ik ga het zo écht opruimen”. De zoveelste zucht verspreid zich door de kamer, maar moeten we wel zo reageren? Je kunt bijvoorbeeld diverse lifehacks toevoegen in je huis, waardoor het er sneller opgeruimd uit zal zien. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bak waar alle plastic zakken in zitten? (tenzij je die natuurlijk al vervangen hebt voor een linnen tas of een visnet) maar ook kun je speelgoed in opbergboxen plaatsen en zo zijn er nog talloze manieren om rust te creëren in je stulpje. Want een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd…of heb je dit al te vaak gehoord? Een aantal tips om je huis netjes te houden lees je hieronder! 

Minimalisme

Misschien heb je dit begrip al eens voorbij zien of horen komen, maar minimalisme wordt steeds populairder in ons land. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd zijn mensen massaal aan het krimpen in het aantal spullen wat door het huis ligt verspreid. Het houdt kortgezegd in dat je gaat opruimen, maar alleen de spullen in huis houdt die echt waarde toevoegen aan je leven. Je hoeft natuurlijk niet ineens al het speelgoed van je kinderen weg te doen, maar je kunt wel bedenken of je echt die 10 broeken of 20 shirts nodig hebt om gelukkig te zijn. Heb je het item al een tijdje niet gebruikt? Dan zul je het waarschijnlijk nooit meer gebruiken en kun je het item eenvoudig een tweede leven geven bij een kringloopwinkel of tweedehands winkel. Doordat je minder spullen in huis verzameld, geeft het meer rust in je hoofd en natuurlijk ook in je portemonnee. 

opgeruimd huis
Een opgeruimd huis

Begin klein

Nee, we verwachten niet dat je meteen een hele dag gaat opruimen want dat is bijna niet te doen. Het zou zonde zijn als je spullen gaat opruimen, waardoor je vervolgens niet meer weet waar je het hebt opgeruimd. Doordat je immers steeds keuzes moet maken kost dit aardig wat energie en is het daarom ook een intensieve klus. Je kunt het opruimen ook combineren met het schoonmaken. Zo kun je bijvoorbeeld een paar uur goed en effectief opruimen, waarna je vervolgens het huis een flinke schoonmaakbeurt geeft. Zo oogt je huis meteen fris en kun je spreken van een voldaan gevoel. Woon je in Zuid-Holland en ben je zelf niet fan van schoonmaken? Dan kun je ook Schoonmaakbedrijf Leiden inhuren om je huis periodiek te reinigen. Zo kun je extra tijd besteden aan het opruimen. Geen smoesjes meer he?

Verdeel de taken 

Is het een dag slecht weer? Zorg dan dat je iedereen in huis verzameld om samen het huis een schoonmaakbeurt te geven. Je kunt bijvoorbeeld de gemeenschappelijke ruimtes, zoals bijvoorbeeld de woonkamer en keuken door iemand anders laten schoonmaken waardoor je zelf goed het overzicht kunt behouden. De slaapkamers kunnen ook naar eigen verantwoordelijkheid worden schoongemaakt en zo voorkom je dat je zelf de hele dag bezig bent. (en dat je geen discussie krijgt over verkeerd opgeruimde spullen) win-win!