juni 6, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

De dakgoot schoonmaken, een belangrijk klus

De dakgoot is een belangrijk, maar vaak vergeten, onderdeel van het huis. Via de dakgoot kan het regenwater vanaf het dak de regenpijp in stromen. Het is belangrijk dat de dakgoot niet verstopt raakt want anders blijft het regenwater op het dak staan. Dit kan leiden tot lekkages en mogelijk tot nog grotere waterschade. Door een verstopping kan de dakgoot zelf ook beschadigd worden. Belangrijk dus om de dakgoot goed te onderhouden. Zeker als uw woning in een omgeving met veel bomen staat. Dan is het aan te raden om de dakgoot meerdere keren per jaar te reinigen. In deze blog leest u hoe het onderhoud aan uw dakgoot aangepakt kan worden.

Preventie verstopte dakgoot

Tijdens de herfst dwarrelen er weer veel bladeren en takjes de dakgoot in. Om de dakgoot hiertegen te beschermen kan er een dakgootrooster geplaatst worden. Dit rooster wordt bovenop de dakgoot geplaatst. Blaadjes en takjes worden hier dus door tegengehouden maar het water kan er wel gewoon doorheen stromen.

Dakgootreiniging

Het dakgootrooster geldt ter preventie van een verstopping. Dit rooster moet echter wel af en toe schoongemaakt worden. Heeft u geen dakgootrooster dan is het dakgoot reinigen al helemaal belangrijk om een verstopping te voorkomen. Dit zou u zelf kunnen doen maar het is een lastige klus. U heeft een lange en stevige ladder nodig en deze moet vaak verplaatst worden om alle delen van de dakgoot te kunnen bereiken. Een veilige werkwijze is hierbij ook erg belangrijk. Omdat het reinigen van de dakgoot een belangrijke maar intensieve klus is die minstens één keer per jaar uitgevoerd moet worden is het aan te raden hier een gespecialiseerd onderhoudsbedrijf voor in te huren. Zij brengen alle benodigde materialen mee en weten hoe ze deze klus veilig aan moeten pakken. En wanneer het onderhoudsbedrijf dan toch aanwezig is en hun ladder heeft opgesteld, zouden ze ook meteen aan de slag kunnen met andere onderhoudsklussen op hoogte. Denk bijvoorbeeld aan het reinigen van rolluiken of het schoonmaken van de dakkapel.