juli 21, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

De tuin opnieuw bestraten

Uw tuin opnieuw bestraten

Uw tuin opnieuw bestraten

Een paadje van de achterdeur naar de schuur.

Dat lag er waarschijnlijk in uw tuin toen u het huis kocht. De tuin was dus niet in een al te beste staat en dan moet er een nieuw plan komen.

Het leggen van bestrating is net zo belangrijk als het inrichten van de woonkamer. Als u het goed doet, wordt de tuin een verlengde van uw huiskamer in de zomer, en een mooi uitzicht in de winter.

De tuin opnieuw bestraten
Met mooie tegels in de tuin maakt u van uw tuin het verlengde van uw woonkamer

Maak daarom eerst een plattegrond, een tekening van de toekomstige tuin.

Daarvoor kunt u natuurlijk heel goed uw PC of laptop gebruiken. Met die tekening kunt u precies uitrekenen hoeveel materiaal u nodig hebt. U koopt dus niet te veel in, maar komt ook geen tegels of tegel randen tekort.

Daarbij komt natuurlijk ook het ontwerp van de rest van uw tuin aan de beurt. Het hoeft duidelijk niet allemaal tegelijk gekocht te worden, maar denk alvast aan de bomen en planten die u in de tuin wilt hebben.

Tegels leggen is makkelijk, meten, meten en nog eens meten.

De ondergrond van het terras en de paden in de tuin is gewoon zand. Het moet goed droog zijn wanneer u het geleverd krijgt, vocht is extra gewicht.
Graaf eerst diepere geulen uit met een smalle schop. Daarin komen de randen van het terras en van de paden te liggen.

Het meten van de afstanden van de randen naar het huis voor uw terras, en tussen de randen is belangrijk. Het aantal tegels dat in die ruimte past moet kloppen.
Daarna vult u de randen weer goed aan met het zand. De randen moeten de dikte van de tegels, min ongeveer een-vierde, boven de bodem uitsteken.
Zorg er voor dat de ondergrond net niet waterpas is, aflopend voor de afvoer van het regenwater. Het midden van de paden is dus een paar millimeter tot een centimeter hoger.
U kunt de tegels recht en vlak leggen met behulp van een stevige, rubber hamer.

Houdt altijd een oog op uw tekeningen. Probeer foutjes en vergissingen gelijk te corrigeren, het wordt later alleen maar moeilijker.