april 9, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

De beste hypotheekvorm voor uw woning

Er bestaan verschillende hypotheekvormen. Bij elke is de manier waarop wordt afgelost en terugbetaald anders. Maar welke vorm is nu gunstig voor u? In dit artikel zullen we de meest gebruikelijke hypotheekvormen bespreken zodat de uiteindelijke keuze voor u gemakkelijker wordt.

Annuïteitenhypotheek
Bij deze hypotheek wordt gedurende de gehele looptijd een vast brutobedrag betaald. Dit bedrag bestaat deels uit aflossing en deels uit rente. Er is sprake van een vast brutobedrag. Het nettobedrag wordt echter telkens groter. Dit wordt veroorzaakt door het aflossen van de hypotheek zelf. De hypotheekrente neemt af.

Lineaire hypotheek
De lineaire hypotheek is de meest gebruikelijke hypotheekvorm. Er wordt elke maand een vast bedrag afgelost waarnaast rente wordt betaald. De maandlasten nemen af en je hoeft steeds minder rente te betalen terwijl het einde van de looptijd dichterbij komt. Dit betekend wel dat aan het begin van de hypotheek juist meer geld betaald dient te worden. De netto maandlasten zijn immers nog hoog.

Aflossingsvrije hypotheek
Bij een aflossingsvrije hypotheek kan niet tussentijds worden afgelost. Er wordt gedurende de looptijd van de hypotheek niets afgelost. Je schuld neemt hierdoor ook niet af. Er wordt voor de hypotheek betaald tot het moment van vrijwillige aflossing.

Spaarhypotheek
Gedurende de looptijd van een spaarhypotheek wordt precies dat bedrag gespaard dat nodig is voor het aflossen van de hypotheek. Dit zal gebeuren in de vorm van een levensverzekering die een vast bedrag uitkeert. De kosten zijn vrij stabiel doordat de verzekeringspremie en hypotheekrente elkaar vrijwel opheffen. In het begin van de hypotheek wordt weinig rente ontvangen waardoor er wel harder gespaard zal moeten worden.

Vergelijken
Het vergelijken van hypotheken kan u veel geld schelen. Om te kijken welke lening het beste bij u past zijn verschillende online tools te raadplegen. Op websites als Hypotheekberekenen.nl kunt u direct de maximale hypotheek en de maandlasten berekenen.

Wilt u een recreatiewoning kopen dan is het goed te weten dat de voorwaarden voor een hypotheek voor een tweede huis een stuk gecompliceerder ligt. Laat u goed voorlichten door uw financieel expert