juli 18, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Blokkeer fel zonlicht met je nieuwe shutters

shutters aanschaffen

shutters aanschaffen

Het is fijn om voldoende zonlicht in je huis te hebben. We hebben nu eenmaal zonlicht nodig om alert te blijven en om ons goed te voelen. Er kunnen ook momenten zijn dat er te veel zonlicht binnenkomt. Dit zien we met name als de zon laag staat. Aan de ene kant is het lekker om wat extra warmte binnen te krijgen, maar als je daardoor je televisie of monitor niet goed meer kunt zien, dan wil je het zonlicht tijdelijk kunnen blokkeren. Shutters zijn een goede oplossing om hinderlijk zonlicht tijdelijk even buiten te houden. Ze bestaan uit horizontale lamellen die je met naar behoeven gedeeltelijk of helemaal om kunt klappen. Zo kun je het binnenvallende zonlicht doseren. De lamellen zijn verbonden middels een zogenaamde tilt stok. Hiermee bedien je de shutter en reguleer je de gewenste lichtinval. Bovenop elk paneel zit een gleufje waar de bedieningsstok inpast. Je kunt ook kiezen voor een zogenaamde verborgen bediening. Hierin zijn de lamellen verbonden via een aluminium lat aan de achterkant. Dit staat ook wel bekend onder de naam clearview.

Houd rekening met verschillende soorten ramen

Je kunt niet bij elk type raam op dezelfde manier monteren. Je moet rekening houden met het type raam, kozijn en natuurlijk jouw wensen. Voor een standaard raam dat niet open kan, kun je de het geheel dicht tegen het raam monteren. Bij een kiep/kantel raam moet je er rekening mee houden dat het raam na plaatsing van de shutters nog wel open kan. Hetzelfde geldt voor een dakraam. Hier zul je de profielen verder naar binnen moeten plaatsen.

shutters kopen
Fel zonlicht buiten houden met behulp van shutters

Plaatsing van de shutters

De plaatsing is voor de meeste gevallen redelijk hetzelfde. In principe vindt de montage altijd plaats binnen de muuropening waar het raam zit. Meten is weten en dat geldt zeker hier. Je moet van tevoren goed opmeten hoeveel ruimte je hebt, rekening houdend met het type raam. Het is belangrijk om voor elk type raam rekening te houden met de specifieke kenmerken van het raam. Leg de profielen eerst op de grond en verwijder de afdekstrips. Let op de aanduiding links of rechts! Nu kun je de profielen in elkaar schuiven en heb je het frame. Je kunt het frame in de muuropening plaatsen en al dan niet met pluggen in de muur vastschroeven. Als laatste plaats je de panelen met lamellen van links naar rechts en zet je de afdekstrips weer terug.