juli 21, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Wat zijn de voordelen en nadelen van glasvezel internet?

glasvezel internet

De hoogste internetsnelheden worden op dit moment gehaald met glasvezel internet. Het snelste glasvezel internet gaat op dit moment al met 1000 mbit per seconde. De informatie wordt letterlijk met de snelheid van het licht van a naar b gestuurd. Kabel en ADSL/VDSL kunnen deze snelheden niet evenaren. 

Wat is glasvezel?

Het glasvezel netwerk wordt gevormd door ultra dunne glasvezels. Hierdoor worden met behulp van speciaal laserlicht signalen verstuurd. Je moet eigenlijk denken aan morsecode. Door te knipperen met licht kan informatie worden verstuurd. Inmiddels wordt glasvezel internet in steeds meer gebieden toegepast. Misschien heb jij al toegang tot het glasvezel netwerk. Anders is de kans groot dat er al een lokale groep is die zich inzet voor de komst van glasvezel naar jouw wijk. 

Wat zijn de belangrijkste voordelen?

Internet via de glasvezel heeft een aantal belangrijke voordelen. Hieronder sommen we de belangrijkste pluspunten voor je op:

  • Het is supersnel. Snelheden tot wel 1000 Mb/s. 
  • Downloaden en uploaden gaat met dezelfde hoge snelheid
  • Je bent niet afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale zoals dat bij ADSL het geval is
  • Het is een open netwerk (in tegenstelling tot het kabelnetwerk). Er is een ruime keuze uit aanbieders

Zijn er dan alleen maar voordelen? Nee, er zijn ook nadelen

De meeste mensen hoor je louter positief praten over glasvezel. Het is immers razendsnel. Maar er zitten ook nog best wat haken en ogen aan internet via “glas”. 

  • Het is duurder dan internet via Kabel of ADSL/VDSL
  • Soms moet er nieuwe bekabeling worden aangelegd. Dat komt omdat het glasvezel signaal niet door de bestaande kabels verzonden kan worden
  • Het is nog lang niet door heel Nederland beschikbaar. Lees hier waarom dit allemaal nog wat tegenvalt. 
  • Er zijn een aantal jonge bedrijven actief op de glasvezelmarkt. Zij hebben nog weinig ervaring met klantenservice e.d. Daardoor kan de mate van klantgerichtheid tegenvallen bij enkele providers.