juli 23, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Alles over zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn ontzettend populair. Dit komt omdat er veel voordelen aan verbonden zijn. Wil je meer weten over zonnepanelen? Dan ben je hier op het juiste adres. Lees verder en ontdek precies hoe een zonnepaneel werkt en hoe je deze het beste kunt gebruiken. 

De werking van zonnepanelen 

Zonnepanelen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het leven van veel mensen. Wie ze nog niet op het dak heeft, denkt erover na. Maar dan is het wel handig om te weten hoe ze precies werken. Zo kun je er namelijk voor zorgen dat je er alles uit kan halen wat er in kan zitten. 

 

Zoals je waarschijnlijk weet haalt een zonnepaneel energie uit zonlicht. Maar wat je misschien niet weet is hoe ze dat doen. De panelen zijn zo gemaakt dat ze lichtdeeltjes uit de zonnestralen kunnen absorberen en omzetten tot energie. Wanneer de deeltjes opgenomen zijn bewegen ze namelijk tussen de verschillende lagen binnen het paneel waar elektrische spanning door ontstaat.

De energie die dan ontstaat, wordt ook wel gelijkstroom genoemd. Dit type stroom kun je nog niet gebruiken, daarvoor moet het eerst door de omvormer. In de omvormer wordt het omgezet naar wisselstroom. Deze stroom kun je vervolgens gebruiken voor de elektrische apparaten in huis. 

Zonnepanelen op een dak
Zonnepanelen op een dak

Bron: Zonnepanelen-Expert.be 

Haal het meeste uit jouw zonnepanelen

Zonnepanelen zetten dus zonlicht om in stroom. Dit betekent dus dat het belangrijk is dat een zonnepaneel zo veel mogelijk in de zon liggen. Dit is dan ook één van de belangrijkste punten waar je op moet letten bij het aanschaffen en plaatsen van zonnepanelen. Heb je veel bomen rondom je woning en ligt het dak volledig in de schaduw? Dan kan het zijn dat je naar een andere locatie op zoek moet gaan om de zonnepanelen te plaatsen. 

Wat zijn de kosten? 

Om het meeste uit je zonnepanelen te kunnen halen is het handig om te weten welke kosten hier aan verbonden zijn. 

 

Verbruik per jaar (Gemiddeld)  Aantal panelen Gemiddelde prijs  Besparing per jaar 
2.500 kWh 11 € 5.645,- € 650,-
3.000 kWh 13 € 6.425,- € 780,-
3.500 kWh 15 € 7.080,- € 910,-
4.000 kWh 17 € 7.625,- € 1.040,-
4.500 kWh 20 € 8.365,- € 1.170,-
5.000 kWh 22 € 9.120,- € 1.300,-

 

De kosten van zonnepanelen liggen relatief hoog. Toch wordt het gezien als een goede investering, omdat je het uiteindelijk terug kunt verdienen. Dit zie je ook in het kopje ‘besparing per jaar’.
Dit betekent dat met 11 panelen de terugverdientijd bijvoorbeeld ongeveer 8 jaar is. En dit kan meer of minder zijn, maar dat is afhankelijk van hoe jij de panelen plaatst en gebruikt. 

De beste ligging van een zonnepaneel

Om het beste uit jouw zonnepanelen te halen zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten op het gebied van ligging. Namelijk:

  • De hellingshoek. Zonnepanelen moeten schuin geplaatst worden, omdat ze anders niet genoeg zonlicht op kunnen nemen. Een hellingshoek van 20 tot 50 graden wordt aangeraden voor het beste rendement. 
  • De richting. Noord, oost, zuid, west. Naar welke richting moet een zonnepaneel gelegd worden? Om zo veel mogelijk zonlicht te vangen is het goed om het paneel richting het zuiden te plaatsen. In samenwerking met de perfecte hellingshoek kun je dan in sommige gevallen 100% haalbare opbrengst veroorzaken.