juni 20, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Aanschaf van een zonneboiler

Het wordt steeds belangrijker op duurzame wijze te leven. Het duurzaam wonen is hierbij een van de meest belangrijke begrippen. Steeds meer huishoudens maken dan ook gebruik van duurzame energie. In Nederland is voornamelijk zonne-energie belangrijk. Het gebruik van een zonneboiler is een van de meest betrouwbare manieren voor het opwekken van energie. Toch is nog lang niet iedereen overtuigd van de kracht van de zon. In dit artikel lichten we toe waarom u de aanschaf van een zonneboiler zult moeten overwegen!

Wat is de zonnecollector
Bij een boiler wordt gebruik gemaakt van zonnecollectoren. Deze zonnecollectoren zorgen voor de opwarming van het water in de boiler door zonlicht om te zetten in thermische energie. Installatie van de collectoren kan zodoende tot een bezuiniging op het gasverbruik leiden. Er is onderscheid te maken tussen de vlakke plaat collector en de buiscollector. De plaat is een absorptie-plaat die opwarmt door zonlicht. Warmte wordt gevangen en afgevoerd naar het langsstromende water. De buiscollector maakt gebruik van een vacuüm tussen twee glazen buizen. Het vacuüm vangt de ontstane warmte op en het water voert deze warmte vervolgens af.

Besparing van milieu en geld
De Cv-ketel is een van de grootverbruikers wat stroom betreft. Dit komt doordat aardgas wordt gebruikt om het water te verwarmen. Zodoende verbruikt een boiler fossiele grondstoffen waarbij ook nog eens CO2 wordt uitgestoten. Een zonneboiler daarentegen gebruikt de energie afkomstig van de zonnecollector(en). Deze energie is afkomstig van de zon en is zodoende groen en gratis. Het effect hiervan is een gezonder milieu en een vollere portemonnee!

Subsidie
Sinds het begin van dit jaar kunt u subsidie aanvragen voor de plaatsing van een zonneboiler. De prijs van een zonneboiler wordt hierdoor nog lager en de subsidie is zowel bedoeld voor particulieren, bedrijven en woningcorporaties. De subsidie is aan te vragen volgens de hiervoor door rijksoverheid bepaalde regels en bedraagt minimaal €500.