april 9, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Aanbouw van een schuur

opdekdeur

opdekdeur

Bij gebrek aan ruimte is de beslissing om een schuurtje aan te bouwen vaak snel genomen. Vaak moet je jezelf echter wel eerst tijdig de vraag stellen of je al dan niet een bouwvergunning nodig hebt en of de buren hiermee akkoord kunnen gaan. Het van te voren checken van de nodige verplichtingen kan je een hoop narigheid besparen.

Aanbouw van een schuur, vergunningvrij

Een aanbouw die aan je woning vastzit kan zowel een schuur, serre of bijkeuken zijn. De voorwaarde moet zijn dat de aanbouw direct verbonden is met je woning. Is dit niet het geval dan betreft het een bijgebouw waar andere regels voor van toepassing zijn. Als je je aan de regels voor een aanbouw houdt dan mag je zonder vergunning de aanbouw van een schuur plaatsen, mits:

  • De aanbouw wordt op de begane grond gebouwd. Aanbouwsels op hoger gelegen verdiepingen hebben een vergunning nodig.
  • De doelstelling van de aanbouw is het vergroten van je woongenot. Het mag niet bedoeld zijn voor commerciële activiteiten.
  • De aanbouw is niet hoger dan 4 meter.
  • Zorg ervoor dat er minimaal een meter vrij blijft tussen de aanbouw en de openbare weg/groen. Tevens moet je een meter vrijhouden tussen de aanbouw en het erf van je buren.
  • Zorg voor een degelijk uitziende schuur zodat de welstandscommissie achteraf niet kan zeggen dat je de aanbouw moet verwijderen.
  • Aanbouw van een schuur aan een monumentaal pand behoeft wél een vergunning.

Laat je vooraf goed informeren

Door jezelf vooraf goed te laten informeren over de wet- en regelgeving die voor jouw plannen van toepassing zijn weet je meteen waar je aan toe bent. Praat met de buren en laat desnoods gemaakte afspraken bij een notaris vastleggen. Bouw niet op of over de erfgrens en houdt zoveel mogelijk een meter afstand in acht. Door de regels in acht te houden geniet je straks van een prachtig aangebouwde schuur en hou je de buren te vriend.