april 9, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

De haagplant in de tuin plaatsen

Wanneer je een haag wilt maken, die voor een goede afscheiding moet zorgen, dan moet je je eerst afvragen wat u wilt hebben. Er zijn namelijk vele soorten planten die als haagplant te gebruiken zijn. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een heg die het hele jaar door groen is, zoals dit bij coniferen het geval is. Er zijn ook andere winterharde heesters. Je kunt hierbij denken aan de buxus, taxus en de hulst. Wanneer je ze gaat planten moet je je ook afvragen of je snel vrij wilt zitten. Je kan namelijk de haagplanten in verschillende maten kopen en voor snelgroeiende kiezen zoals de laurier ofwel de lauwrierkers.

Bladverliezende haagplanten
Deze bladverliezende haagplanten hebben een ander uiterlijk in de zomer dan in de winter. Je moet er natuurlijk wel van houden dat ze tijdens de wintermaanden geen blad hebben. De meeste bladverliezende haagplanten zullen hun bladeren tijdens de herfst verliezen. Er zijn er ook die wel verkleuren maar wel aan de haag blijven hangen maar dan in een andere kleur. Wanneer in het voorjaar de nieuwe bladeren tevoorschijn komen zullen ze de oude bladeren verdringen waardoor deze er dan afvallen. Dit is het geval bij een beukenhaag. Voor het eventueel snoeien van de haag moet je je eerst even goed
laten voorlichten.

Coniferen die voor een haag worden gebruikt staan altijdgroen. Ze kunnen ook gemakkelijk gesnoeid worden en er zijn zeer snelgroeiende soorten, die je kunt gebruiken, wanneer je binnen een paar jaar helemaal vrij van inkijk wilt zitten. Ze zijn winterhard en kunnen over het algemeen tegen een stootje. Het moet niet zo zijn dat als een hond of een kat ertegen plast hij doodgaat of helemaal verkleurd. Daar kunnen ze gelukkig tegen.

Voorlichten
Laat je altijd ook goed voorlichten wat je het beste kunt planten. Staat de haag vol in de wind of in de zon dan moet je daarvoor een haagplant voor gebruiken die daar tegen kan. Laat, als het kan, de tuinder bij wie je de planten wilt kopen langskomen om je een goed advies te kunnen geven.