april 9, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

7 redenen om een NEN 2580 meting uit te laten voeren

NEN 2580 meting

NEN 2580 meting

Twijfel jij over het laten uitvoeren van een NEN 2580 meting? Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom zo’n meting volgens de NEN 2580 een verstandige keuze is. Maar wat is betekent deze norm eigenlijk? En wanneer is het nodig om een meting uit te laten voeren? Je leest het in onderstaande blog!

Wat is de NEN 2580?

NEN is de afkorting voor Nederlandse norm, dat sinds het jaar 2000 het samenwerkingsverband tussen het Nederlandse Normalisatie-instituut en de stichting NEC is. In de NEN 2580 zijn richtlijnen opgesteld voor het opmeten van de gebruiksoppervlakte en inhoud van gebouwen.

Om misverstanden over het gebruiksoppervlak te voorkomen is de NEN2580 ontstaan. Door te meten volgens de instructies van deze normering wordt het exacte oppervlak van een ruimte of gebouw bepaald. Tijdens het inmeten worden alle gegevens met betrekking tot de inhoud en gebruiksoppervlakte genoteerd. Deze notities worden op een later uitgewerkt tot een NEN 2580 meetrapport, waarin de exacte gebruiksoppervlakte en inhoud staat vermeld. Zo kunnen er geen misverstanden meer voorkomen bij verkoop of verhuur.

NEN 2580 meting plan
Plan maken voor NEN 2580 meting

Voordelen van een NEN 2580 meting

  • Bespaar tijd. Zelf opmeten van een ruimte of gebouw is niet meer nodig. Bij een NEN 2580 meting wordt er ingemeten door een gecertificeerde inmeter. Deze professional weet precies hoe er gemeten moet worden volgens deze normering.
  • Exacte gebruiksoppervlakte. Het gebruiksoppervlak wordt exact bepaald door de richtlijnen en berekening volgens de NEN 2580 normering. Daarover kunnen dus geen misverstanden meer ontstaan.
  • Vaststellen van de verkoop- of huurprijs. Door een correcte berekening van het gebruiksoppervlakte kan de verkoop- of huurprijs nauwkeurig worden vastgesteld op basis van de oppervlakte en inhoud vermeld in het meetrapport.
  • Transparant. Ook voor kopers of huurders is de aanwezigheid van een NEN 2580 meetrapport gunstig. Zo is er transparantie en duidelijkheid betreft de gebruiksoppervlakte en de inhoud.
  • Gemeenschappelijke ruimtes toedelen. Een meetrapport is ideaal bij het toedelen van gemeenschappelijke ruimtes.
  • Ideaal bij taxatie. Een correcte berekening van het gebruiksoppervlak en de inhoud is erg handig bij de taxatie van het gebouw.
  • Berekenen van de huurprijsherziening. Om de huurprijsherziening te berekenen is het een meetrapport erg belangrijk.