juli 21, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

5 slimme manieren om jouw afval te scheiden

afval scheiden

afval scheiden

Afval scheiden is populairder dan ooit. Dat komt natuurlijk ook doordat er veel voordelen aan zitten. Toch gebeurt dit nog niet overal. Het is zeker goed om dan aan de hand van een aantal slimme tips het scheiden van afval meer gebruikelijk te maken. 

1. Maak het gemakkelijk

De eerste tip is natuurlijk dat je het scheiden zo gemakkelijk als mogelijk moet maken. Zet de afvalcontainers bijvoorbeeld op plekken waar iedereen gemakkelijk bij kan komen. Zet ze ook zoveel als mogelijk bij elkaar. Dit helpt om het iedereen makkelijker te maken om te scheiden omdat het niet te veel werk is. Meer afval bij de bron scheiden betekent dat er minder in de restafval container belandt.

2. Weet waar je mee te maken hebt

Ook niet onbelangrijk is dat je bekijkt wat je precies weg te gooien hebt. Door goed in beeld te hebben met welke soorten afval je te maken hebt, is het ook een stuk gemakkelijker om een plan te maken voor goed scheiden. Daarmee kan je zowel het milieu als de kosten flink sparen. Dat werkt altijd motiverend.

3. Gebruik alleen centrale afvalcontainers

Het leek ooit gemakkelijk om iedereen gewoon een eigen afvalcontainer bij het bureau te geven. Het scheiden wordt er echter niet gemakkelijker van. Nu dit belangrijker is dan ooit, is het wegnemen van de persoonlijke containers misschien wel de betere opties. Kies dus uitsluitend voor centrale afvalcontainers voor elke afvalstroom. Zo kan een afvalcontainer voor restafval, plastic afval, PMD afval en swill afval niet ontbreken. Dit maakt het scheiden direct al veel gemakkelijker.

plastic afval
Tips om plastic afval te scheiden

4. Doe het samen

Wanneer je op kantoor het scheiden van afval belangrijker wilt maken, dan is het ook van belang dat het voor iedereen meer prioriteit krijgt. Dat betekent dus dat je er goed aan doet om iedereen in de onderneming erbij te betrekken. Maak een plan en luister naar ideeën. Zo kan iedereen er sterker van worden.

5. Neem twijfels over het scheiden weg

Wanneer iemand binnen de organisatie twijfelt over het nut van scheiden van afval of delen daarvan, dan is het belangrijk om die twijfels weg te nemen. Leg uit wat de voordelen zijn van het recyclen en hoe je daarvan kan profiteren in je woning. Leg ook uit waarom er verschillende categorieën zijn en hoe je dit moet scheiden.