april 9, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

5 redenen om je asbestdak te laten verwijderen

asbestdak laten verwijderen

asbestdak laten verwijderen

Vanaf 1 januari 2024 worden alle asbestdaken in Nederland verboden. Je ontkomt dus niet aan het verwijderen en vervangen van je asbesthoudende dak. De vraag is dus: wanneer laat je het dak vervangen? Wij adviseren om dit zo snel mogelijk te doen en hieronder geven we 5 redenen waarom dit ons advies is.

Reden 1. Voorkom lekkages

Alle asbestdaken in Nederland zijn inmiddels ruim 25 jaar of ouder, want het gebruik van asbest werd in 1993 verboden. De technische levensduur van een golfplaat of daklei is tussen de 25 en 30 jaar. Daarna vindt er verwering plaats met als mogelijk gevolg een lekkage. Bij schade aan het asbesthoudend dak mag deze helemaal niet meer zelf vervangen worden

Reden 2. Stijgende vraag

De afgelopen jaren is de vraag naar asbestsaneerders al ontzettend gestegen, maar met de verplichting van 2024 in de planning zal de vraag alleen nog maar groter worden. Met als gevolg dat de vraag groter is dan het aanbod, wat zal leiden tot prijsstijgingen in de markt. Hoe langer je wacht, des te hogere kosten je kunt verwachten.

Reden 3. Hogere premie

Bij het afsluiten van een opstalverzekering wordt er door de verzekeraar standaard gevraagd wat voor dak er op je schuur ligt. Is dit een asbesthoudend dak? Dan betaal je ongetwijfeld meer premie.

asbestdaken verwijderen
Asbestdaken zijn op diverse manieren te verwijderen

Ook is een milieuschadeverzekering inclusief asbestdekking vaak wenselijk bij de aanwezigheid van asbest. Bij brand ben je als eigenaar verantwoordelijk om de asbestdeeltjes die bij een brand op te laten ruimen. Dit kan enorme kosten met zich meebrengen. Zorg er daarom voor dat je goed gedekt bent. De beste dekking is natuurlijk je asbestdak vervangen, zodat je minder premie betaald.

Reden 4. Voldoe aan de verplichting

Vanaf 2024 worden alle asbestdaken in Nederland verboden. Wie na 1 januari 2024 nog een asbestdak heeft, riskeert een dwangsom van de gemeente om het asbestdak alsnog te laten verwijderen.

Reden 5. Verhoogd risico op stormschade

Alle asbestdaken in Nederland zijn ruim ouder dan 25 jaar, waardoor het grootste deel aan het verweren is. Dit brengt een verhoogd risico op stormschade met zich mee. Verweerde golfplaten of dakleien met schade door een storm mogen absoluut niet meer zelf gesaneerd worden. Tevens kunnen er ook schadelijke asbestvezels vrijkomen.

Na het lezen van bovenstaande redenen overtuigd om je asbestdak te laten vervangen? Schakel dan P3 Asbest als saneerder in. Dit asbestsaneringsbedrijf is werkzaam door héél Nederland en rekent geen voorrijkosten!