juni 7, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Waar moet je rekening mee houden bij de verkoop huis?

huizenverkoop

huizenverkoop

Op het moment dat je besluit om je huis te verkopen dan heb je een informatieplicht naar de koper en komen er ook kosten voor je eigen rekening en niet alleen voor de koper van je woning. Het is bij de verkoop van een huis erg belangrijk dat je je informatieplicht naar de koper goed uitvoert. Je zal de koper alles moeten vertellen over zaken die invloed kunnen hebben op de waarde van het huis wat je verkoopt of die een eventuele toekomstige verkoop kunnen beïnvloeden. De koper betaalt daarnaast alleen de kosten die hij voor de aankoop van je woning maakt. Kosten waar je als verkoper zelf voor zal moeten opdraaien zijn het doorhalen van je hypotheek of het aflossen van je krediet bij de verkoop huis.

De informatieplicht van de verkoper

Bij de verkoop van je huis zal je verborgen gebreken moeten melden aan de koper. Het huis wat je verkoopt zal gewoon gebruikt moeten kunnen worden. Op het moment dat er gebreken zijn die niet direct zichtbaar zijn dan is het mogelijk dat de koper je woning niet normaal zal kunnen gebruiken en de schade die hij hierdoor lijdt kan hij op je verhalen. Als de gebreken bekend waren bij de koper tijdens de verkoop van het huis dan kan je hier afspraken over maken en zal de koper de schade niet op je kunnen verhalen. Alleen de gebreken die je als koper direct kan zien hoef je niet te benoemen. Ook de koper heeft een plicht van onderzoek naar de staat van de woning en alles wat invloed kan hebben op zijn toekomstige woonplezier.

Zorg dat je huis er netjes uit ziet op de foto
Zorg dat je huis er netjes uit ziet op de foto

Wat je nog meer moet doorgeven

Je zal ook andere zaken zoals eventuele lasten en beperkingen zoals erfdienstbaarheden moeten doorgeven en afspraken hierover moeten vastleggen in het koopcontract. Op het moment dat er sprake is van erfpacht dan zal je moeten aangeven hoeveel de jaarlijkse canon is en tot welk moment de erfpacht loopt, plus de eventuele verlenging hiervan. Op het moment dat het canon is afgekocht dan moet je aangeven tot wanneer dit is en of het particuliere erfpacht is of niet. Voor de koper kan het dan namelijk moeilijker zijn om een hypotheeklening te krijgen, ondanks dat je deze zelf misschien wel hebt.

Op het moment dat je een huisvestingsvergunning hebt dan zal de koper hier waarschijnlijk ontbindende voorwaarden voor willen laten opnemen in het contract. Over het algemeen is het belangrijk om bij de verkoop van je huis geen dingen te verzwijgen. Als de koper hier namelijk achter komt dan kan hij een schadevergoeding van je eisen of de koop besluiten terug te draaien.

De kosten voor de verkoper van het huis

Als je een hypotheeklening hebt dan is het fijn dat je deze niet meer hoeft af te lossen. Daarvoor zal je deze moeten laten doorhalen bij het Kadaster. Het is hierbij belangrijk dat je huis hypotheekvrij is om zo de overdracht te kunnen laten doorgaan. De koper kan van je eisen dat je de woning hypotheekvrij oplevert. Als je niet genoeg geld hebt om de hypotheekschuld af te lossen dan is het belangrijk om al vóór de verkoop van je huis op zoek te gaan naar een oplossing hiervoor. Daarnaast komen er nog kosten voor de overdracht en de notaris bij die de koper vaak uitkiest.

Verkoop je huis aan De Bloois Vastgoed en betaal géén makelaarskosten.