juni 6, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Zo bestrijd je ongedierte in je tuin zonder giftige middelen

bestrijding van ongedierte

bestrijding van ongedierte

De tuin is voor veel mensen een plek om te ontspannen. Helaas kan dat ontspannen moment ruw worden verstoort door de aanwezigheid van ongedierte. Hoewel ongedierte vervelend is, vinden veel mensen het niet prettig om giftige bestrijdingsmiddelen te gebruiken, en dat hoeft ook niet. In dit artikel vertellen we je namelijk hoe je ongedierte in je tuin kunt bestrijden zonder dat je giftige bestrijdingsmiddelen hoeft te gebruiken.

Bestrijding van mieren

Mieren zijn met name irritant als ze constant over je picknickkleed lopen of als je lekker ligt te zonnen en de kleine diertjes constant over je heen kruipen. De bestrijding van mieren is echter simpel, zo kan het helpen om koffieprut in de buurt van de nesten te leggen. Daarnaast houden mieren niet van kruidenplanten zoals rozemarijn, brandnetel en basilicum. Wil je snel van je een mierenplaag afkomen? Dan helpt het om een aantal dagen achter elkaar kokend water in de mierennesten te gieten.

Bestrijding van luizen

Luizen kunnen het groen in je tuin ernstig aantasten. Ze voeden zich namelijk met de sappen van de plant, waardoor die ernstig kan verzwakken. Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je beplanting geen last krijgen van luizen, is door ze gezond te houden. Luizen richten zich met name op zwakkere planten. Daarnaast helpt het om lieveheersbeestjes in je tuin uit te zetten. Ook kun je larven van lieveheersbeestjes in je tuin uitzetten. Iedere larf eet tientallen luizen per dag!

ongedierte bestrijden
Heb jij last van ongedierte

Bestrijding van wespen

Wespen kunnen gemeen steken. Zeker wanneer je allergisch reageert kan een steek zeer gevaarlijk zijn. De hoeveelheid wespen kun je terugdringen door gebruik te maken van een wespenval waarin je bijvoorbeeld limonade doet. Ook helpt het om bakjes azijn neer te zetten, wespen blijven hier maar al te graag vandaan. Heb je echter een wespennest in je tuin? Dan is het beter om een ongediertebestrijder te bellen om het nest te laten verdelgen. Dat is inderdaad niet de natuurlijke manier, maar een wespennest is te hinderlijk om te laten zitten.

Bestrijding van slakken

Slakken zijn doel op jonge beplanting en kunnen in korte tijd grote hoeveelheden verorberen. Je kunt slakken echter eenvoudig bestrijden. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat je groenafval niet in de tuin laat liggen, door kippenvoer in de tuin te strooien (slakken eten dit totdat ze dood gaan) en kruidenplanten te poten. Wil je de slakken liever niet doodmaken? Dan kun je ervoor kiezen om de slakken te verzamelen en in een park in de buurt uit te zetten.

Algemene tips om ongedierte in je tuin te voorkomen

Naast de specifieke tips per ongedierte, zijn er ook een aantal dingen die je preventief kunt doen om de kans op ongedierte in je tuin te verkleinen. Zo is het af te raden om stilstaand water in je tuin te hebben, dien je boomstronken snel te verwijderen en is het verstandig om scheuren en gaten in je tuin snel te laten dichten.

Ook kun je ervoor kiezen om een hovenier te benaderen en hem de tuin laten ontwerpen. Een goede hovenier kan je namelijk goed adviseren over de juiste combinatie van beplanting, zodat de kans ongedierte zo klein mogelijk wordt. Natuurlijk is tuinadvies niet gratis, maar zeg eens eerlijk: het is natuurlijk ook wat waard als je zonder overlast van je tuin kunt genieten nietwaar?