april 9, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Wat is verticuteren en hoe werkt het?

gras verticuteren

gras verticuteren

De zomer is in aantocht. Het is dan ook weer tijd om je aandacht te richten op je tuin. Veel mensen hebben een gazon aangelegd en dat betekent dat ze die met veel meer liefde en aandacht zullen behagen. Het is dan ook heel belangrijk dat je grasmat geverticuteerd wordt. Dit is uiteraard de belangrijkste stap naar een gazon waar je trots op zult zijn. Je zult je natuurlijk afvragen wat verticuteren betekent en hoe dat tot stand komt.

Verticuteren
Zoals eerder aangegeven is verticuteren een van de belangrijke stappen om je gazon te onderhouden. Gras is onderdeel van de natuur en beschermt zich ook tegen allerhande invloeden. Zo ontstaat er op natuurlijke wijze een laagje wat het gras bescherming geeft tegen onder andere de hitte en het verlies van vocht daarbij. Is dit niet geweldig en machtig? Maar waar dat laagje iets wat te dik is, zal het gras verzuren en verstikken. Dit komt doordat er vanwege de te dikke laag geen of weinig zuurstof en licht de bodem bereiken. Hierdoor vormt zich mos en bruine plekken die niet zo aantrekkelijk is. Dit is uiteraard niet wat je zo graag wilt. Daarom is verticuteren heel erg belangrijk omdat lucht in de grond gebracht wordt waardoor die weer kan ademen. Vocht en voedingstoffen kunnen zo ook makkelijker hun weg richting de grasmat banen. Het Verticuteren gebeurt men een verticuteermachine waarbij oude wortels doorgesneden worden en nieuw mos voorkomen wordt. Met verticuteren houd je dus jouw grasmat gezond!

gazon verticuteren
gazon verticuteren

De verticuteermachine
Nu weet je hoe belangrijk goed onderhoud van je gazon is en dat er een verticuteermachine aan te pas komt. Maar wat is allemaal nodig om je gazon goed te onderhouden? Er zijn twee methodes beschikbaar voor onderhoud. Dit hangt af van de grootte van jouw grasmat. Bij kleine stukjes kun je reeds volstaan met een verticuteerhark, een hark waarmee je simpel en handmatig de kleine stukjes gras kunt verticuteren met resultaat waar je zeker tevreden over zult zijn. De verticuteerhark is voordelig in prijs en neemt minder ruimte in beslag in de schuur. En als je een groot oppervlak gazon hebt dan zul je liever een verticuteermachine aan kunnen schaffen. Deze zijn uiteraard wel duurder dan de vorige methode en nemen iets meer ruimte van je schuur in beslag. Het verticuteren is veel eenvoudiger en snellen en minder arbeidsintensief. Echter, je zult wel achter de machine aan moeten lopen

Hoe verticuteren?
Je weet nu welke methode je zult gebruiken en je kunt van start met het verticuteren. Je zult wel moeten weten in welke periode je kunt verticuteren. Het gras kent in Nederland twee groeiperiodes waaronder in april tot en met mei en dan weer van september tot oktober. Je zult (om het beste resultaat te krijgen) voor deze periodes moeten verticuteren. Dus rond het einde van maart of begin april door een keer in de lengte over de grasmat heen te lopen en hierna over de breedte. Waar je het beste van start kunt gaan met verticuteren. Hierna ga je met een hark nog even over het gras. Zo zorg je ervoor dat alle mos wordt weg geharkt. Jouw grasmat staat heel mooi en ziet er hartstikke netjes uit.