mei 20, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Hoe kan je het beste vogelnesten verwijderen op het dak?

vogelnest verwijderen

vogelnest verwijderen

Het broedseizoen is weer volop in gang en dat betekent dat je rondom je huis best weer wat vogelnesten kunnen zitten. Soms zitten ze echter op plekken die niet echt prettig zijn voor jezelf, maar hoe haal je deze weg? Het dak opklimmen als ze op het dak zitten, is een optie maar of dat ook de beste manier is? Wij geven een paar tips hoe je het beste een vogelnest kan verwijderen op je dak.

De reden voor het verwijderen van vogelnesten

Er zijn verschillende redenen waarom mensen liever geen vogelnesten op hun dak willen hebben:

  • Door een vogelnest kan een dakgoot kapot gaan
  • Het kan de schoorsteen verstoppen
  • Een zonnepaneel kan beschadigt raken
  • Bewoners kunnen last hebben van agressieve vogels wanneer ze in de tuin gaan zitten

Zoals je hierboven kan lezen kan een vogelnest op het dak of in de tuin erg vervelend zijn. Vooral meeuwen zijn erg agressief in het broedseizoen en je wil voorkomen dat je wordt aangevallen. Het kan zelfs voorkomen dat een vogel besluit om op je balkon een nestje te bouwen. Probeer de vogel dan zo snel mogelijk weg te jagen want als hij er eenmaal zit kan hij elk jaar weer terugkomen. 

verwijderen van een vogelnest
Wil je een vogelnest laten verwijderen?

Weet waar ze zitten

Om de vogels te kunnen verwijderen, is het belangrijk om precies uit te zoeken waar zij zich bevinden. Een vogel heeft rondom jouw dak veel plekken waar zij kan gaan broeden. Zo kan dat onder de dakpannen, in de dakgoot, de schoorsteen en als je zonnepanelen hebt dan willen ze hier ook wel eens onder gaan broeden. Vogelnest verwijderen onder zonnepanelen kan best wel een klusje zijn.

Let wel op, officieel mag je niet zomaar een vogel verwijderen van haar broedplek. Dit gaat namelijk tegen de wet van de natuurbescherming. Verwijder je een nest zonder toestemming dan kan dit zelfs strafbaar zijn. Mocht je dus twijfelen, dan is het aan te raden om de gemeente in te schakelen. Zij weten precies wat de regels zijn en kunnen jou het beste adviseren. Niet ieder nest blijft namelijk even lang zitten. Daarom is het mogelijk om deze soms wel weg te halen.

Een vakman het laten doen

Is het mogelijk om het nest uit de tuin weg te halen? Dan is het vaak slim om een vakman dit te laten doen. Deze mensen weten wat ze moeten doen en waar ze op moeten letten als ze het dak opgaan. Bovendien hoef je het dan zelf het dak ook niet op. Voor veel mensen is dit een behoorlijke geruststelling, vooral als zij wat minder goed ter been zijn.