juni 6, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Een dekbedovertrek kopen? Kies voor deze materialen!

Dekbed

Dekbed

Als je nieuw beddengoed aan wilt schaffen dan zul je snel merken dat je kunt kiezen uit diverse materialen. Stuk voor stuk hebben ze hun eigen voor- en nadelen. Flanel is bijvoorbeeld extra warm en daardoor een geschikte stof voor in de winter, terwijl satijn juist glad en koel is. Daarom is het van belang om bij het kopen van een dekbedovertrek rekening te houden met het materiaal. In dit artikel introduceren we alvast een paar opties!

 

Katoen

Veel dekbedovertrekken zijn geproduceerd van katoen, wat ook geldt voor badtextiel. Dit materiaal is 100 procent natuurlijk en wordt gemaakt van de katoenplant, om precies te zijn de pluizen hiervan. Dit wordt gedroogd in de fabriek, op deze manier wordt uit de vezels het vocht verdampt. Schoon pluismateriaal blijft over, vervolgens worden hiervan de lange en korte vezels gescheiden. De korte exemplaren worden gebruikt voor onder meer het produceren van papier, terwijl de lange katoenvezels tot draden gespannen worden. Vervolgens worden onder andere dekbedovertrekken hiervan geproduceerd.

 

Microvezel

Alhoewel de meeste dekbedovertrekken dus gemaakt zijn van katoen of een versie hiervan, worden ook nog andere stoffen gebruikt bij de productie. Denk bijvoorbeeld aan microvezel, wat in de meeste gevallen van polyamide, polyester of een mix van deze twee materialen geproduceerd is. Dit stofje is dus niet natuurlijk, maar juist kunstmatig gefabriceerd. Desondanks is dit niet per se een nadeel, zo zal microvezel alsnog niet zweterig zijn. Het is juist precies andersom, dit materiaal is namelijk vochtregulerend en wordt daarom regelmatig gebruikt voor luxe beddengoed. Bovendien is een dekbedovertrek van microvezel niet al te duur, terwijl het ook nog eens lekker zacht aanvoelt.

 

Linnen

Linnen dekbedovertrekken worden door veel mensen overgeslagen als ze op zoek zijn naar nieuw beddengoed, puur en alleen al omdat deze exemplaren een hoog prijskaartje hebben. Dit is het geval aangezien linnen gemaakt is van vlas, waarvoor een intensief proces nodig is. Desondanks biedt dit materiaal veel voordelen. Zo is deze stof zeer sterk en duurzaam. Het voelt helaas wel wat ruw en stug aan, bij dekbedovertrekken wordt linnen daarom vaak gecombineerd met katoen. Dit zal zorgen voor een luxe look, terwijl het ook nog eens voelt als zijde. Bovendien is de mix van linnen en katoen net zo eenvoudig in onderhoud als het laatstgenoemde materiaal, terwijl het daarnaast ook nog eens beter absorbeert. Daarom kan het toch wel degelijk een goed idee zijn om een linnen dekbedovertrek aan te schaffen!