juni 7, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Kleur in je interieur

Interieur

Interieur

Kleuren zijn niet uit ons dagelijks leven te denken. Ze prikkelen onze zintuigen, hebben invloed op onze stemming en zijn belangrijk bij het beoordelen of we iets mooi zijn of niet. Vaak gaat dit zelfs onbewust. Kleur speelt ook een belangrijke rol in een interieur, het kan namelijk de perceptie van een ruimte enorm beïnvloeden. Zo is kleur erg bepalend voor de sfeer in een ruimte. Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste kleur voor in je interieur? Livaun geeft interieuradvies in Putten en kan je goed helpen met een sterk kleurplan.

Invloed van kleur op ruimte

Het gebruiken van bepaalde kleuren kan een ruimte groter of juist kleiner laten lijken. Over het algemeen zorgen lichte kleuren ervoor dat een ruimte groter lijkt en donkere kleuren ervoor dat een ruimte kleiner lijkt. Wanneer je dus een kleine ruimte gaat schilderen, kun je het best kiezen voor een lichte pastelkleur op de wanden. Het mee schilderen van een meubelstuk in een soortgelijke tint kan ervoor zorgen dat het meubelstuk meer op gaat in de ruimte waardoor het nog minder klein aanvoelt. Bij een grotere ruimte kunnen er juist wat meer heldere kleuren gebruikt worden om er zo voor te zorgen dat een interieur koel of saai wordt.

Kleur in interieur
Kleur in interieur

Hoe om te gaan met kleuren?

Veel mensen vinden het lastig om kleuren te kiezen voor in hun interieur. In dat geval is het goed om voor de wanden een neutrale kleur te kiezen en vooral kleur in accessoires te gebruiken om mee te experimenteren. Denk aan mooi gekleurde kussens, vazen, tapijten, planten, etc. Vaak kun je hier al veel mee bereiken als het gaat om sfeer in je interieur. Mocht een bepaalde kleur je dan goed bevallen, kun je ervoor kiezen om een wand in die kleur mee te schilderen of in die tint een mooi behang uit te zoeken.

Een goed kleurplan

Om hier eenheid in te krijgen is een goed kleurplan van belang. Een goed kleurplan bestaat uit basis- en accentkleuren die in balans moeten zijn. Basiskleuren gebruik je het meest, vaak komt dit terug op de wanden, plafond, vloer, gordijnen en/of een aantal meubelstukken. Of je nou een felle of pastelkleur kiest, met een basiskleur trek je het interieur naar elkaar toe. Accentkleuren komen regelmatiger terug. Een accentkleur is ondergeschikt aan je basiskleur en maakt je interieur levendiger. Dit zie je veelal terugkomen in kleine meubelstukken of accessoires.