juli 21, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Zo houd je jouw keuken schoon

Keuken

Keuken

Heb je het gevoel dat je constant je keuken aan het schoonmaken bent? Lees dan snel verder. In dit artikel lees je hoe je jouw keuken goed organiseert. Door een goede organisatie en schoonmaakroutine hoef je minder vaak je keuken schoon te maken.

 

Zorg voor een goede structuur

Om een schone keuken te creëren is het belangrijk dat je een goede structuur hebt in je keuken. Als je keuken een chaos is, wordt het namelijk ook sneller vies. Bovendien vind je door een goede structuur sneller je spullen terug. Een goede structuur creëer je door dezelfde soort spullen bij elkaar te zetten. Al het bestek leg je in een bestekbak, keukengerei kan je ophangen en kruiden kan je netjes organiseren op een draaiplateaus. Pannen kan je op elkaar stapelen. Gebruik hiervoor wel pannenbeschermers tussen de pannen. Thee-, keukendoeken en pannenlappen bewaar je bijvoorbeeld in een lade.

 

Dagelijkse schoonmaak

Bij de dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse schoonmaak geldt altijd dat je van boven naar beneden schoonmaakt. Zo voorkom je dat bijvoorbeeld je aanrecht weer vies wordt als je de keukenkastjes schoonmaakt. Je aanrecht moet je elke dag schoonmaken. Zo kan je hygiënisch koken. Na het koken maak je de gootsteen schoon. Laat de spoelbak goed leeglopen. Vervolgens neem je deze en je kraan goed af. Als laatste veeg je de keuken aan of gebruik een (hand)stofzuiger.

 

Wekelijkse schoonmaak

Vaak wordt de afzuigkap vergeten bij het schoonmaken. Juist door deze goed schoon te maken blijft de afzuigkap langer goed werken. Ook voorkom je hiermee brandgevaar. Verwijder eerst het filter voordat je begint met schoonmaken. Een metalen filter kan je schoonmaken door te schrobben met een heet sopje. Vervolgens maak je de binnen- en buitenkant van de afzuigkap schoon met een sopje. Maak de afzuigkap daarna goed schoon. Heb je een koolstoffilter? Deze moet elke paar maanden worden vervangen.

 

Maandelijkse schoonmaak

De keukenkastjes maak je elke maand schoon. Plakkerige verpakkingen (zoals jampotten) maak je ook schoon met een vochtig doekje. Daarnaast moet je jouw koelkast ook elke maand helemaal schoonmaken. Haal eerst alle producten uit je koelkast. Dat is meteen een goed moment om de bedorven voedsel weg te gooien. Daarna maak je de planken, deur, zijkanten en lades schoon met schoonmaakmiddel en keukenpapier. Ook de oven moet maandelijks worden schoongemaakt. Gebruik hiervoor een speciale ovenreiniger.

 

Heb je dit artikel gelezen en ben je tot de conclusie gekomen dat je jouw keuken opnieuw moet organiseren? Plan hier dan een aantal uurtjes voor in bijvoorbeeld op een vrije dag. Zo kan je rustig aan de slag gaan met het opruimen van je keuken.