april 9, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Wat zijn de werkzaamheden van een monteur technische dienst?

Monteur

Monteur

 

Er zijn altijd wel vacatures op de afdeling Technische Dienst te vinden. Voor sommigen is het de ultieme droom om hier te werken. Voor anderen is het een grote vraag wat hier gedaan wordt. Hoe kom je op de technische dienst terecht? En kan je zomaar op een vacature monteur in Groningen reageren? Of heb je wel een bepaalde mate van opleiding hiervoor nodig? Het zijn belangrijke vragen waarop je op deze plek een antwoord kan vinden.

Geen vaste functieomschrijving

In de eerste plaats is het goed om te weten dat de werkzaamheden van een monteur technische dienst flink uiteen kunnen lopen. Je doet niet perse één soort klus. Daarom is het per bedrijf ook verschillend hoe de functie omschreven wordt. Denk bijvoorbeeld aan titels als allround monteur en storings- en onderhoudsmonteur. Dit doelt allemaal op hetzelfde soort persoon. Het komt erop neer dat je voor de technische kant van de machines verantwoordelijk bent. Je zorgt dat alles goed werkt en soepel blijft lopen en lost problemen op.

Verschillende soorten opleidingen

Doordat het werk van een monteur technische dienst zo uiteen kan lopen, is het ook zo dat je met verschillende soorten diploma’s in aanmerking kan komen voor de functie. Zo kan je bijvoorbeeld een diploma in werktuigbouwkunde hebben. Ook elektrotechniek of meet- en regeltechniek kan het soort specialisme zijn waarmee je ver komt. Andere diploma’s die van waarde kunnen zijn, zijn die in besturingstechniek of instrumentatie- en automatiseringstechniek. Beschik je over één van deze diploma’s, dan is het zeker de moeite waard om te reageren.

Tip: heb je de nodige opleidingen gevolgd? Solliciteer dan op deze vacature monteur Breda!

Technische dienst
Werkzaamheden monteur technische dienst.

Blik op de werkzaamheden

Om het echt goed in beeld te krijgen, is het goed om eens te kijken naar de werkzaamheden van een monteur technische dienst die het meest voorkomen. Het gaat dan om het uitvoeren van onderhoud aan de machines. Dit is zowel preventief als correctief. Daarnaast spoor je storingen op en los je ze ook op. Je bent ook verantwoordelijk voor het ombouwen en afstellen van de machines in het bedrijf. Daarnaast probeer je jouw kennis te delen met iedereen die met de machines werkt. Ook rekent de baas op jouw adviezen over verbeteringen.

Verschillen per bedrijf

Er zijn wel verschillen in de werkzaamheden per bedrijf. Dat kan bijvoorbeeld aan de omvang liggen. Grote bedrijven willen nog weleens de groepen monteurs verdelen in onderhouds- en storingsmonteurs. Daarnaast kan het zijn dat het bedrijf 24 uur per dag draait en er dus in ploegen wordt gewerkt. In dat geval kan het best zo zijn dat je nachtdienst hebt. Ook goed om te weten is dat door de ontwikkelingen op het gebied van techniek de kans bestaat dat je vaak voor bijscholing op pad bent om bij te blijven.