april 8, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Wat is nu eigenlijk EPDM?

epdm

epdm

EPDM is een ideaal middel voor repareren of vervangen van een oud en/of lekkend dak. De afkorting staat voor Ethyleen – Propyleen – Dieen Monomeer. EPDM, in het kort, bekt ook nog eens lekker.

De komst naar Europa

In feite is dit dakbedekkingsproduct een soort rubberfolie. Het product is bestendig tegen Uv-straling, verval en sterk uiteenlopende temperatuurswisselingen van -75 graden tot +125 graden. In de jaren ’60 werd het populair in Europa. Het product werd niet alleen toegepast op daken, maar is ook ideaal voor het bekleden van bijvoorbeeld gevels, dakgoten en vijvers.

De kwaliteit van EPDM

Voor dit product geldt een minimale dikte van ongeveer 1,3 millimeter. Die dikte is afdoende om te beschermen tegen externe invloeden, zoals regen en bladval. Uiteraard geldt: hoe dikker de dakbedekking, hoe beter deze is. Het product wordt over het algemeen afgeleverd in vellen, of wel membranen. Deze membranen kunnen vervolgens precies op maat worden gesneden.

Uv-proof

Dit type dakbedekking is, zoals gezegd, bestand tegen Uv-straling, plus sterk uiteenlopende temperaturen. Of je nu in Europa woont, het Midden-Oosten, Amerika, of een hutje op de Noordpool hebt naast de kerstman: dit product is de ideale oplossing tegen zo’n beetje elke weersomstandigheid.

epdm dak
epdm op het dak leggen

Wat mag het kosten?

Deze vorm van dakbedekking is vaak duurder dan het traditionele bitumen. Daar staat wel tegenover dat deze rubbermembranen vele malen langer meegaan. De prijskwaliteit is dus zeer goed. De duurzaamheid van het product (50+ jaar) maakt het zeer milieuvriendelijk.

Zelf doen?

Je kunt dit product natuurlijk ook zelf aanbrengen. Het is dan wel raadzaam dat je een beetje handig bent en bij voorkeur enige kennis van dakbedekking bezit. Of je het zelf kunt, kun je uiteraard het beste zelf bepalen. Hou bij het leggen van het membraan met deze zaken rekening:
• Zorg bij het uitvouwen over het oppervlak dat elke rand een gelijke afstand over heeft.

• Je dient de helft van de bedekking weer op te rollen.

• Breng nu de lijm aan (en verdeel de lijm goed).

• Rol het membraan terug over het gelijmde dak en vervolg het proces voor de andere helft.

• De dakbedekking dient stevig aangedrukt te worden.

• Maak randen goed vast! Dit voorkomt lekkages.