juni 6, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Voorkom een verstopping in je huis

Voorkom verstopping in je huis

Voorkom verstopping in je huis

Naast lekkages vormen ook verstoppingen in de afvoer een van de grootste ergernissen voor veel woningbezitters. Bij een verstopping komt vaak een smerige stank vrij en is het daarbij niet altijd mogelijk om nog gebruik te maken van je toilet, douche of gootsteen. Reden genoeg om tijdig de hulp van een loodgieter in te schakelen voor een riool ontstopping! Nog beter is het vanzelfsprekend om een verstopping in huis te voorkomen. Er zijn verschillende mogelijkheden om de kans op verstoppingen te minimaliseren. In dit artikel geven we een aantal handige tips die hieraan bijdragen.

Hoe ontstaat een verstopping in de afvoer?

Om een verstopping te kunnen voorkomen is het allereerst belangrijk dat je weet hoe een verstopping in de afvoer ontstaat. Tijdens de afwas, bij een storm en bijvoorbeeld bij een bezoek aan het toilet, komt er restafval in de afvoer terecht. Voorbeelden van restafval zijn etensresten, kleine takjes, bladeren en een overmatig gebruik van toiletpapier. Het restafval is te zwaar om meegevoerd te kunnen worden door het water in de afvoer, waardoor het naar de bodem zal zakken. Door de tijd heen zal er steeds meer restafval in de afvoer terechtkomen, waardoor een serieuze verstopping ontstaat. Dit gaat gepaard met een vervelende stank en water wat steeds lastiger weg zal lopen.

Voorkom verstopping
Voorkom ergernissen door verstopping in de afvoer tegen te gaan. Laat ze regelmatig controleren.

Een verstopping voorkomen

Een verstopping voorkom je door het restafval zoveel mogelijk buiten de afvoer te houden. Maak bijvoorbeeld gebruik van een zeefje in de gootsteen of een kapje over de regenpijp buiten uw woning. Zo zal er minder snel restafval in de afvoer terechtkomen en voorkom je een verstopping. Om het beetje restafval wat wel in de afvoer terechtkomt tegen te gaan, is het raadzaam om de afvoer zeker eens per jaar door te laten spuiten door een loodgieter in de buurt. Hierbij worden beginnende verstoppingen letterlijk voor je opgelost.