mei 20, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Waar op te letten bij het kopen van een Houtkachel

houtkachel kopen

houtkachel kopen

Wil je een houtkachel kopen? Dan is het belangrijk om rekening te houden met een aantal belangrijke punten. Een houtkachel aanschaffen is iets waarover je waarschijnlijk al een tijdje hebt nagedacht. Maar om zeker te weten dat je de juiste houtkachel aanschaft geven we in dit blog handige tips!

Wat is het doel van de kachel?

Als eerst is het belangrijk om te bepalen welk doel de houtkachel heeft. Wil je puur voor de sfeer een houtkachel? Of moet de kachel dienen als verwarming in de ruimte? Of moet zelfs het hele huis ermee verwarmd worden? Bepaal het doel van de houtkachel, want dit heeft veel invloed op het kiezen van het juiste model.

Wat is het te verwarmen oppervlakte?

Een ander aandachtspunt bij het kopen van een houtkachel is de grootte van de te verwarmen ruimte. Ofwel: hoe groot is het oppervlak van de ruimte dat verwarmd moet worden? Met antwoord op deze vraag kan je bepalen welk vermogen de houtkachel minimaal dient te hebben. Het vermogen, ook wel de warmte van kachels, wordt aangeduid in kiloWatt (kW). Hoeveel vermogen de houtkachel nodig heeft om de gewenste ruimte te verwarmen is deels afhankelijk van de isolatie. Gemiddeld kan je echter uitgaan van ongeveer 1 kiloWatt per 10 m2. Is je de ruimte die je wilt verwarmen 30 m2? Dan heb je ongeveer een houtkachel nodig die 4 kW warmte uitstraalt.

Is er een rookkanaal aanwezig?

Voordat je een houtkachel aan gaat schaffen is het verstandig om te weten of er al een kanaal aanwezig is in de woning. Zo ja, dan kan je de kachelpijp van de nieuwe houtkachel hierop aansluiten. Is er geen rookkanaal aanwezig in je woning? Dan moet er gekeken worden of deze aangelegd kan worden en op welke manier.

Klassieke houtkachel
Mooie zwarte houtkachel

Welk model past bij jouw interieur?

Houtkachels zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Ook kunnen ze gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals staal, speksteen of gietijzer. Daarnaast zijn ze er in verschillende stijlen. Kies voor een model dat past bij de rest van jouw interieur.