juni 6, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Tips om zelf een laminaatvloer te leggen

laminaat

Door de juiste vloer te kiezen kan de kamer een zeer mooie geheel vormen met jouw meubels en de door jou gewenste ambiance gecreëerd worden; een gepaste vloer is dus belangrijk voor de inrichting van jouw huis.
Er bestaan meerdere typen vloerbekledingen waaruit je kan kiezen, zoals bijvoorbeeld tegels, tapijt of planken, maar ook laminaatvloeren. Laminaatvloeren worden vandaag de dag steeds meer en meer gebruikt. De karakter en de warme uitstraling dat deze type vloer geeft, gepaard met het gemak in onderhoud, maakt de laminaatvloer één van de populairste type vloerbekleding. Het feit dat je ze zelf ook vrij makkelijk kunt leggen en de brede assortiment kleuren en uitvoeringen zijn ook zeer voordelig.

Het laminaat

Het is aan te raden om jezelf op voorhand al te informeren wat er te kopen valt op het gebied van laminaatvloeren. Afhankelijk van de grootte van de ruimte zal je jouw uitvoering en kleur van de laminaatvloer moeten kiezen om het mooiste resultaat mogelijk te kunnen krijgen. Bij een ruimere kamer heb je meerdere mogelijkheden qua kleuren en modellen waaruit je kan kiezen en je kan er meerdere kanten mee op. In zo’n ruime kamer kies je best voor een donkerdere laminaatvloer; deze geeft een warme en natuurlijke uitstraling. Voor een kleinere kamer kies je juist voor een lichtgekleurde vloer; deze zorgt voor een ruimtelijker effect.

Soorten laminaat

Als je kiest om en laminaatvloer te leggen heb je twee mogelijkheden: HPL (High Pressured Laminate) en DPL (Direct Pressured Laminate). Enigste verschil tussen deze twee typen is dat HPL een dikkere bovenlaag heeft en daardoor sterker is en beter is tegen slijtage. HPL gaat dus een langere periode mee en is de perfecte keuze bij het intensief gebruiken van de vloer.
Als je de laminaatvloer zelf gaat leggen is het ideaal om voor de kliklaminaat te kiezen. Door het “tand en groef systeem” is er geen lijm nodig waardoor het makkelijker en sneller is om het te leggen, maar ook om te verwijderen als je bijvoorbeeld verhuist. Traditionele laminaat heeft ook een tand en groef systeem, maar het vereist ook dat er eerst lijm aangebracht wordt.

laminaat vloeren
Een laminaat vloer is er in diverse soorten en maten.

V-groef

Als je wat meer uitstraling en karakter toe wilt voegen aan jouw laminaatvloer kan je kiezen voor een “v-groef” tussen de planken. Als je voor een laminaatvloer kiest zonder v-groef is de vloer dan egaal, maar wel makkelijker te onderhouden..

Voordelen

Een laminaatvloer is goedkoper dan bijvoorbeeld een plankenvloer. Het is ook veel makkelijker om te onderhouden en komt in een bredere assortiment.

De laminaatvloer leggen

Eerst begin je met de ondervloer; het is een goede isolator tegen geluid en koud. Daarna leg je de laminaatvloer pas. De eerste twee rijen laminaat moet je tegelijk en waterpas leggen. Begin met een hele plank op de eerste rij en een halve plank op te tweede rij te leggen. Door de kopse kanten elkaar te laten verspringen krijg je een mooi patroon.

 

Bron: Yourfloor.nl